Leigazolta a Burger King vezérét a guru

Vágólapra másolva!
A Burger King éléről a ketchupjairól méltán híres Heinzhez távozik Bernardo Hees vezérigazgató. A híres befektetési guru, Warren Buffett cége által bekebelezett Heinz, ezzel egy igazi "nagyágyút" igazolt le, aki az utóbbi években sikeresen megújította a Burger Kinget, ami így méltó ellenfelévé vált a nagy rivális McDonald's-nak. A hírre nagyobb ugrással reagáltak a Burger King részvényei, míg a Heinz papírjai nem mutatnak nagyobb elmozdulást.
Vágólapra másolva!

Távozik a Burger King éléről Bernardo Hees vezérigazgató, aki a Heinznél fog betölteni hasonló tisztséget. Hees a Heinzet 15 éve vezető William Johnsont fogja váltani, aki a vállalatot a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari társaságává tette - írja a Marketwatch.

Heest a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway döntése értelmében kerül az étteremlánctól a Heinzhez. A Berkshire ugyanis 23 milliárd dollárért vásárolja fel a ketchupgyártót, az üzlet lezárása nyáron várható. Az ügy nemrégiben igen nagy port kavart, mivel a tranzakció körül bennfentes kereskedés gyanúja merült fel.

Az új ügyvezető leginkább azzal szerzett hírnevet magának, hogy sikeres költségcsökkentő intézkedéseket hajtott végre a Burger Kingnél, miután 2010-ben a 3G Capital felvásárolta a társaságot és kivezette a tőzsdéről. Ennek keretében a cég Miamiban található főhadiszállásán alkalmazottjainak felét elbocsátotta, és gyakorlatilag az összes vezetőt menesztette. A jelenlegi tervek szerint a Heinznél nem várhatóak hasonló drasztikus intézkedések, azonban az élelmiszeripar lassan növekvő ágazatában, ahol a Heinz is működik szükség lehet költségcsökkentő intézkedésekre, hogy a vállalat versenyképességét fenn tudják tartani.

Hees a Burger Kingnél sikeresen megújította a társaság ételkínálatát, többek között bevezette a közkedvelt turmixokat (smoothies), és irányítása alatt a gyorsétteremlánc egészségesebb ételeket is elkezdett forgalmazni, amivel fogyasztói köre is szélesedett. Ezen kívül majdnem két évvel a vállalat tőzsdéről való kivezetése után újra bevezettette a részvényeket a parkettekre. A Burger King új vezérigazgatója, Daniel Schwartz vélhetően hasonló elvek szerint fogja vezetni a társaságot, mely így méltó ellenfele lehet a nagy rivális McDonald's-nak.

A Heinz éléről távozó Johnsontól pedig nem válnak meg végleg a ketchupgyártónál, a tervek szerint a 64 éves vezérigazgató valamilyen vezetői tisztségben a vállalatnál maradhat, aki ráadásul 200 millió dolláros végkielégítést is kaphat.

A Burger King befektetői nem estek pánikba a vezérigazgató távozásának híre után, a cég részvényei 4,6 százalékos pluszban forognak. A Heinz papírjai nem mutatnak nagyobb elmozdulást.

Burger King árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]