Gigantikusra nőtt a kínai devizatartalék

Vágólapra másolva!
Közel 130 milliárd dollárral növekedett egy negyedév alatt a kínai devizatartalék nagysága és ezzel elérte a 3,44 ezer milliárd dollárt. 2011 második negyedéve óta nem volt példa ekkora tartalék növekedésre Kínában. Sokat segített a növekedésben, hogy külföldről jelentős mértékben áramlott a tőke az országba.
Vágólapra másolva!

Két éve nem látott ütemben bővült Kína devizatartaléka a ma reggel megjelent friss adatok szerint. Az első negyedév során közel 130 milliárd dollárral nőtt meg a már eddig is elképesztő méreteket öltő kínai devizatartalék. Jelenleg 3,44 ezer milliárd dollárra rúg a tartalék nagysága.

A megugrás az előző év tendenciájához képest éles váltásnak tűnhet, hiszen akkor nem tudott nőni a devizatartalék, sőt voltak hónapok, amikor komoly csökkenést mutatott. A külföldi tőke azonban idén megindult az ország felé, ami segítette a hitelezést felfutását is.

Mint arról az Investor.hu beszámolt a héten a Fitch hitelminősítő csökkentett Kína hosszú távú adósságbesorolásán leginkább az egyre növekvő eladósodottság miatt, mely főként a vállalatokat és az önkormányzati hitelek megnövekedése miatt.

A Mizuho Securities elemzője a Financial Timesnek azt nyilatkozta, hogy a japán és az amerikai kötvényvásárlások miatt leginkább a feltörekvő piacokra áramlik a pénz, köztük Kínába is. A beáramló tőkét azonban szabályozni próbálják a kínai hatóságok, hogy az inflációs nyomást csökkenteni tudják.

Forrás: [origo]

Nő a hitelezés

1,06 ezer milliárd jüannal, azaz mintegy 171 milliárd dollárral nőtt március során Kínában a helyi hitelkihelyezések nagysága, ami némileg túlszárnyalja az elemzői konszenzusban szereplő 900 milliárd jüanos (145 milliárd dolláros) szintet. Ráadásul februárban csak 620 milliárd jüant tudtak csak kihelyezni, bár az is igaz, hogy a kínai újév is erre a hónapra esett idén.

Az első negyedév során 2,7 ezer milliárd jüannal nőtt az országban a hitelkihelyezés, ami a globális pénzügyi válság óta a legnagyobb növekedést jelenti. A hitelezés felfutása egyelőre nem látszik az inflációs számokon. A hétfőn publikált adatok szerint a fogyasztói árak márciusban csak 2,1 százalékkal bővültek, míg a termelői árak 1,9 százalékot estek éves szinten.

Forrás: [origo]