Bukdácsol az Erste és a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
2013 eddig nem tartogatott túl sok jót a Raiffeisen és az Erste részvényesei számára. Mindkét bankpapír árfolyama alacsonyabban áll az év elejéhez képest, de a jövőt illetően sem látni még a fényt az alagút végén, hiszen a csökkenő trend mindkét esetben töretlen. További kedvezőtlen fejlemény, hogy az elemzők is egyre pesszimistábbak, a Raiffeisen célárfolyamát az elmúlt két napban öt elemző is visszavágta.
Vágólapra másolva!

A régióban is gyengén teljesítettek a bankpapírok a pesszimista hangulatban pénteken. Elsősorban az osztrák Erste és Raiffeisen emelhető ki, melyek 3-4 százalékos csökkenésükkel jócskán lemaradtak a szektortársakhoz képest. A Raiffeisen esetében egyre pesszimistábbak lesznek az elemzők, amit jól mutatnak az elmúlt két nap célár csökkentései. Tegnap óta 5 elemző élt ezzel a lépéssel, melyek egyes esetekben igen markánsra sikerültek, a HSBC és a Kepler ugyanis egyaránt kétszámjegyű vágást hajtott végre.

Forrás: [origo]

Az osztrák bankpapírok vesszőfutása már az év eleje óta tart, bő három hónap alatt ugyanis az Erste 5, míg a Raiffeisen 19 százalékkal került lejjebb. Mellettük azonban a nyugat-európai bankszektor sincs a helyzet magaslatán, eddig 10 százalékot csökkent január eleje óta a főbb bankpapírokat tartalmazó Stoxx Europe 600 Banks index. Érdemes néhány pillantást vetni az osztrák bankok magyar versenytársára, az OTP-re, amely idén már közel 8 százalékot emelkedett.

Forrás: [origo]

Merre tovább?

A jövőt illetően nem fest túlságosan impozánsan sem az Erste, sem a Raiffeisen grafikonja. Január óta mindkét részvény árfolyama csökkenést mutat, és a lejtmenet azóta is töretlen. Bár az elmúlt napokban mindkét bankpapír megpróbálta áttörni csökkenő trendvonalát, végül a kísérletek kudarcba fulladtak. A gyenge teljesítményben szerepet játszik, hogy az Erste és a Raiffeisen is komoly profit warningot jelentett be az első negyedévben.

Az Erste Bank árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]

A Raiffeisen Bank International (Bécs)

Forrás: [origo]