Nem olyan derűlátó az IMF

Vágólapra másolva!
Közzétette a világgazdasággal kapcsolatos előrejelzéseit tartalmazó jelentését a Nemzetközi Valutalaalap, melyből többek között kiderül, hogy a vártnál alacsonyabb lehet idén az USA gazdaságának növekedése. Az IMF az amerikai kiadáscsökkentési intézkedések fogyasztást visszafogó hatásaival indokolja a számításait. Részben emiatt a világgazdaság bővülése is némileg alacsonyabb lehet 2013-ban a januárban vártnál.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap jelentése szerint a vártnál kisebb lehet az amerikai gazdaság növekedése, mivel a fiscal cliff életbe lépésével az automatikus kiadáscsökkentő intézkedések a fogyasztás csökkentésén keresztül visszafoghatják a bővülést. Az IMF szerint idén csupán 1,7 százalékos lehet az amerikai GDP növekedése a januárban előrejelzett 2 százalék helyett. A szervezet a világgazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát is mérsékelte, mely 3,4 százalék lehet idén a januárban előrejelzett 3,5 százalék helyett - írja a Bloomberg.

Ezen kívül az eurózónában 0,2 százalékos zsugorodásra lehet számítani az IMF szerint. A jelentésből kiderül, hogy a Valutaalapnál úgy gondolják, a fejlett országok gazdasági növekedése továbbra is akadozó lesz.

Pozitívum, hogy az utóbbi hónapok két legnagyobb kockázatát jelentő eurózóna felbomlását, és az amerikai költségvetés összeomlását sikerült elkerülni.

Az IMF az USA-val és az eurózónával ellentétben pozitívabb jövőt jósol Japánban, mint korábban, ugyanis a BoJ extra laza monetáris politikájának következtében 1,5 százalékos lehet a gazdaság bővülése 2013-ban, szemben a januárban prognosztizált 1,2 százalék helyett. A japán jegybank a kormánnyal együtt rendkívül elkötelezett a deflációtól szenvedő ország gazdaságának felpörgetésére, ezért havi 7 ezer milliárd jen értékű eszközvásárlási programot jelentettek be a múlt héten.

Nem csak Japánban, hanem a feltörekvő piacokon is felgyorsulhat a növekedés, különösen a kisebb országokban. Ennek következtében az IMF fenntartja a világgazdaság 2014-es bővülésére januárban megfogalmazott 4,1 százalékos növekedési előrejelzését.

Forrás: [origo]