Forrósodik a devizaháború: helyretette Japánt az USA

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminisztérium által félévente kiadott devizariportban az USA felhívta Japán figyelmét arra, hogy a versenyképesség növelése érdekében óvatosan bánjon a jen gyengítésével. A beszámoló kitér a kínai jüanra is, az USA szerint még mindig nagyon alulértékelt a kínai fizetőeszköz, de továbbra sem nevezte az USA Kínát deviza "manipulátornak".
Vágólapra másolva!

Vigyázni kell a jen gyengítésével

A pénteken megjelent beszámoló szerint az USA közelről figyeli a japán jen gyengülését és figyelmeztetette is a szigetországot, hogy óvatosan bánjon a fizetőeszközük leértékelésével. Szeretnék, ha Japán ragaszkodna a februárban a G7-es és a G20-as országok által aláírt megegyezésnek, miszerint a versenyképesség növelése érdekében nem kezdenek bele a devizájuk gyengítésébe, inkább a piaci folyamatokra kell bízniuk a fizetőeszközök árának alakulását.

A Bloombergnek nyilatkozó Société Générale elemző szerint mindenki támogatja Japánt a defláció elleni küzdelemben, de az USA a riport szerint nem nagyon örülne további jelentős jen gyengülésnek.

A pénzügyminisztérium által készített anyagban kitérnek arra is, hogy tavaly japán tisztviselők többször is túlságosan erős jen korrigálását szorgalmazták, továbbá külföldi kötvények vásárlását is javasolták a jen gyengítése miatt. A riport azonban megemlíti azt is, hogy a devizapiacon Japán viszont nem avatkozott be, nem interveniált.

A jen az elmúlt hetekben masszív gyengülésen ment keresztül, az amerikai dollárral szemben négyéves csúcs közelében jár a nemrég megválasztott új jegybank elnök által bejelentett újabb, nagyszabású kötvényvásárlási program miatt. A BoJ elsődleges célja jelenleg, hogy a 2 százalékos inflációs célt elérje a következő két év során.

Főként Dél-Koreából lehetett mostanában olyan nyilatkozatok hallani, melyek aggódnak a lendületesen gyengülő jen miatt. Japán és Dél-Korea számos iparágban versenyez egymással, és a leértékelődő jen miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek a dél-koreai vállalatok. Március végén egyébként az amerikai Ford autógyártó is aggodalmát fejezte ki a japán fizetőeszköz gyengülése miatt.

Alulértékelt a jüan

A pénteken publikált anyag kitér Kínára is. Az USA szerint a kínai jüan még mindig nagyon alulértékelt, de továbbra sem nevezik Kínát deviza "manipulátornak". Legutóbb Amerika 1992 és 1994 között illette meg a manipulátor titulusával Kínát.

A szimbolikusnak tűnő cím nélkülözésében annak is szerepe van, hogy Kínával az USA fenn szeretné tartani a jó viszonyt, hiszen a legnagyobb hitelezőnek számít az ázsiai ország. A riport szerint 2010 júniusa óta a jüan 16,2 százalékot értékelődött fel a dollárral szemben inflációval korrigálva, de a pénzügyminisztérium szerint a jüannak még mindig erősödnie kellene.