Vége lehet a bioetanol sikersztorijának

Vágólapra másolva!
Végéhez közeledhet a bioetanol sikertörténete, ha a most felfedezett legújabb technológia lehetővé teszi a jóval költséghatékonyabb és kevesebb negatív hatást okozó biobutanol ipari mértékű előllítását - írja a CNN. Többek között a BP brit olajgigász is régóta keresi a bioetanol leváltásának alternatíváit, melyet a cég pénzügyi támogatása révén a bristoli egyetem meg is találhatott. Ha valóban sikerülne megtörni a bioetanol uralmát, az az olajipart is forradalmasíthatja.
Vágólapra másolva!

Manapság a legelterjedtebb bioüzemanyagnak a bioetanol számít, melynek viszont számos problémája van. Többek között az általa kinyert energia százalékos arányban sokkal kisebb mértékben haladja meg a befektetett mennyiséget, mint a hagyományos energiahordozóknál. Ráadásul olyan növényekből készítik (például cukornád), amiből különböző élelmiszereket, italokat is lehetne előállítani akár a szegényebb régiókban is.

A főleg növények felhasználásából kinyert bioetanolnál jóval előnyösebb lehetne a biobutanol használata, mely jóval költséghatékonyabbnak bizonyul a bioetanolnál, ráadásul fele annyi negatív hatást se okoz, mint a bioetanol. Ezen kívül kevésbé károsítja az autók motorjait, a benzinbe is bele lehet keverni, és nem élelmiszer alapanyagból, hanem biomasszából készül.

Ugyanakkor már több mint 200 bioetanolt előállító üzem működik az USA-ban, melyet így nehéz lesz kiszorítani, mivel azok átalakítása arra, hogy bioetanolt állítsanak elő üzemenként 15 millió dollárba is kerülhet. Elméletileg a bioetanolból biobutanol előállítása lehetséges, azonban az iparágban még nem találták meg azt a katalizátort, melynek segítségével ezt hatékonyan véghez lehetne vinni. A mostani technológiai használatával túl kevés biobutanol képződik a folyamat során a rendkívül sok nem kívánt melléktermék mellett.

A bioetanol által okozott problémák miatt a BP olajtársaság régóta keres alternatív megoldásokat, melyet a bristoli egyetem meg is találhatott.

Az olajgigász pénzügyi támogatása révén Duncan Wass, a University of Bristol kémiaprofesszora egy olyan megoldássl állt elő New Orleans-ben az amerikai kémikusok szövetségének éves találkozóján, ami megoldja ezt a problémát, és a segítségével a bioetanol átalakítása során 95 százalék biobutanol jön létre. Természetesen a technológia teljes kifejlesztéséig és alkalmazhatósáig még évek telhetnek el. Wass hat évre becsüli ezt az időtartamot, ha a folyamat következő lépését minden akadály nélkül meg tudják majd tenni.

A BP mellett a DuPont olajóriás is jelentős összegeket fordít a bioetanol alternatív helyettesítőjének megtalálására, és a két cég számít a legnagyobb úttörőnek az ilyen jellegű kutatások területén.

Ha valóban sikerülne a bioetanol uralmát megtörni, az forradalmasíthatná az olajipart. Hogy hétköznapi nyelvre lefordítsuk, megállhatna az üzemanyag árak emelkedése, és többek között a benzin is olcsóbbá válhatna.