Dollármilliárdok ragadtak Venezuelában

Vágólapra másolva!
További összegeket fordítana venezuelai egységének beruházásaira a spanyol Telefónica, miután az ott felhalmozott osztalék mértéke komoly veszélyben lehet, a februárihoz hasonló bolivár leértékelésekkel szemben. Az venezuelai egység pedig komoly jövedelemforrást jelent a Telefónica számára, így a befektetés bölcs döntésnek is bizonyulhat.
Vágólapra másolva!

78 százalékkal, 3,9 milliárd bolivárra (600 millió dollár) növelné venezuelai egységének beruházásait a spanyol Telefónica telekommunikációs vállalat a Bloomberg szerint. Ez az összeg azonban nem tartalmazza azt a 600 millió bolivárt, amit a társaság a gyorsabb adatátviteli sebességre képes frekvenciasávok vásárlására tett félre.

A Telefónica döntésének legfőbb oka, hogy a 2004 óta Venezuelában is érdekeltséggel rendelkező cég profitjának hazavitelét a helyi kormány igencsak megnehezíti. Az elmúlt hét évben felhalmozott 18,8 milliárd bolivár értékű osztalék jelentős veszélyben van a venezuelai kormány árfolyampolitikája miatt - írja a Bloomberg. A venezuelai kormány februárban ugyanis 32 százalékkal leértékelte a bolívart a dollárral szemben, amivel a növekvő költségvetési hiányt próbálta meg kordában tartani. Korábban 4,3 egységet kellett fizetni Venezuela törvényes fizetőeszközéből egy amerikai dollárért cserébe, míg ez az érték most 6,3 egységre emelkedett. Ennek eredményeképp a 18,8 milliárd bolivár a korábbi 4,4 milliárd dollár helyett már csupán 3 milliárd dollárt ér. A könyveit euróban vezető Telefónica számára pedig így euróban is kevesebbet ér ez az összeg.

Ezzel együtt a Telefónica jól profitál a venezuelai egységéből, ahonnan bevételének közel 5,5 százaléka származik. Továbbá az erősödő infláció, valamint a kormányzati szigorítások ellenére is közel 37 százalékkal emelkedhet 2013-ban az árbevétel, és 22 százalékkal a profit a venezuelai egységnél a Bloomberg adatai szerint.

Forrás: [origo]

A Telefónica problémája a venezuelai devizával kapcsolatban nem tekinthető egyedinek, a bolivárral szembeni kitettség a többi külföldi vállalatot is érinti, ami Asdrubal Oliveros, az Ecoanalitica elemzője szerint még komoly fejfájást okozhat a nagy külföldi cégeknek.

A Telefónica árfolyama (Madrid)

Forrás: [origo]