Sok problémát okozhat az olcsó iPhone

Vágólapra másolva!
Az egyik legoptimistább Apple elemzőként elhíresült Gene Munster is 100 dollárral, 688 dollárra csökkentette a részvények célárát, főleg az olcsóbb, 300 dolláros iPhone bevezetésével kapcsolatos félelmek miatt. Az elemző célára viszont még így is több mint 60 százalékkal haladja meg a jelenlegi árfolyamot, vagyis Munster jelentős felpattanást vár a következő egy évben.
Vágólapra másolva!

Még az egyik legoptimistábbnak tartott Apple elemző, Gene Munster is úgy tűnik, beadta a derekát az elmúlt hónapok eseményeinek hatására. A korábbi 788 dolláros célárát 688 dollárra csökkentette az elemző a technológiai cég részvényére vonatkozóan. Munster célár csökkentése számos félelemből táplálkozhat az elemzés szerint.

Olcsóbb iPhone

Elég nagy a valószínűsége, hogy az Apple előáll a korábban már számtalanszor emlegetett "olcsó iPhone" készülékkel, ami az elemző szerint megközelítőleg 300 dolláros áron kerülne a forgalomba. A 300 dolláros készülékekből 75 millió darabot is eladhat az Apple, de ezzel csupán az alacsony árkategóriás telefonok piacának 11 százalékát birtokolná 2014-ben a szakértő számításai alapján. Munster szerint a drágább telefonok eladásainak száma pedig jövőre csupán 6 százalékkal nőhet, mivel az olcsóbb telefonok jelentős vásárlóerőt szívnának el a drágább társaiktól.

Csökkenő profitabilitás

Munster számításai szerint a 300 dolláros iPhone-ok bruttó árrése nagyjából 30 százalékos lehet. Ez összevetve a 620 dolláros iPhone-ok 55 százalékos profittartalmával igen alacsonynak tekinthető. Az elemző szerint 2014 végére így 36,6 százalékosra csökkenhet a bruttó fedezet, ami még 2012 végén 38,6 százalékon állt. Mivel az utóbbi időben egyre nagyobb problémát jelent a profitabilitás csökkenése a vállaltnál, így ennek folytatódása tovább gyengítheti az árfolyamot is.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Gyenge negyedév - növekvő osztalék

Bár csak jövő héten érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése, Munster nem számít jó adatokra, sőt azt várja, hogy társaság is pesszimistább lesz, mivel szerinte csak 34-36 milliárd dolláros második negyedéves árbevételvárakozást tehet közzé a cég. A piac azonban ettől lényegesen magasabb összeget, 39,6 milliárd dollárt vár. Munster szerint a vállalat 14 dollárra emeli az osztalék nagyságát 10,6 dollárról, de nem várja a részvény visszavásárlások növelését.

Az árfolyam visszatérhet a korábbi szintekre

Bár Munster az előbb felsorolt lehetséges okok függvényében 688 dollárra módosította célárát, ettől az még jelentősen, több mint 60 százalékkal meghaladja a jelenlegi, 420-425 dolláros árfolyamot. Munster célár csökkentése tehát önmagában nem túl kedvező az Apple számára, az elemző azért továbbra is az elmúlt hónapokban szenvedő árfolyam markáns emelkedésére számít.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]