Ki a legkalandvágyóbb Európában

Spanyolország, Costa Brava,Tossa de Mar,
Vágólapra másolva!
Az EU-polgárok kedvenc külföldi úti célja 2011-ben Spanyolország volt, adta hírül a héten az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Jelenleg is ezek az európai utazási trendek.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat felmérése csak az EU-országok polgárainak utazási szokásait vizsgálta. Az adatokból kiderül, hogy a külföldi utazások 13 százalékát a spanyol utak tették ki, a második legkedveltebb úti cél pedig Olaszország és Franciaország volt fej-fej mellett, 9 százalékkal.

Legkalandvágyóbbnak a luxemburgiak bizonyultak, gyakorlatilag a mini állam összes polgára (már aki egyáltalán utazásra adta a fejét) külföldön töltötte szabadságát. Kiugróan magas volt a belgák külföldre irányuló úti kedve (az összes utazásuk 74 százalékát tették ki a határon túli utak), valamint a szlovéneké (56 százalék), akik azonban leggyakrabban olyan európai országokba utaztak, amelyek nem EU-tagállamok. A statisztika szerint a magyarok legkedveltebb külföldi úti célja Ausztria, az összes külföldi utazásunk 13 százalékát az sógoroknál tett látogatások teszik ki.

Az uniós polgárok többsége azonban saját hazájában töltötte szabadságát. 2011-ben az európaiak csupán egynegyede töltött külföldön két napnál több időt (csak az egy éjszakánál hosszabb tartózkodásokat vették figyelembe a felmérésnél). Összesen valamivel több, mint egymilliárd utazás történt a vizsgált évben, ebből 247 millió végcélja volt egy másik EU-tagállam.

Forrás: AFP

A német utazók 34 százaléka, az Egyesült Királyság lakóinak 38 százaléka utazott külföldre, előbbiek Ausztriát és Olaszországot, utóbbiak Spanyolországot és Franciaországot preferálták.

A legtöbb esetben a külföldi utak nagy részét a szomszédos államokba történő látogatások tették ki (mint Magyarország esetében is), csupán a románok, a svédek és az angolok képeztek kivételt. A román utazók többsége Olaszországban töltötte szabadságát, a svédek Görögországba vágytak, a legtöbb egyesült királyságbeli polgár pedig Spanyolországot kereste fel.

Egy friss hazai felmérés szerint 2011 decembere és 2012 decembere között a magyar családok 63,1 százaléka vett részt többnapos utazáson, ezeknek nagy része (54.4 százalék) azonban belföldre irányult. A belföldi utazások többsége (69 százalék) 1-3 napot vett igénybe, és többnyire rokonlátogatás volt a célja. A turisztikai jellegű utazások legkedveltebb célpontja (25,1 százalékban) a balatoni régió volt, 19,3 százalékban Budapest és a Közép-Dunavidék, valamint 18,6 százalékban a Nyugat-Dunántúl.

Többnapos külföldi utazáson a megkérdezett háztartások 24,7 százaléka vett részt a vizsgált időszakban. A felmérés szerint ezeknek célpontja 15,4 százalékban Ausztria, 13,9 százalékban Románia, 10,8 százalékban pedig Olaszország volt, míg az utazások 8,8 százaléka Európán kívüli államokba történt.