Forró napok jöhetnek a német tőzsdén

Vágólapra másolva!
A DAX index heti grafikonján igen markán eladási jelzés jelent meg. Az elkövetkező hetekben pusztán ez alapján az árfolyamok esésére lehet számítani, így fokozott óvatosság javasolt részvények vásárlásakor.
Vágólapra másolva!

Közel 10 hónapos trend érhetett véget a legfontosabb német tőzsdeindex, a DAX számára a technikai kép alapján. Még nem lehet tudni, hogy egy jelentősebb esés, vagy "csak" oldalazás fog következni, de talán érdemes realizálni és biztonságosabb eszközökbe átcsoportosítani a befektetéseket.

Óriási menetelést láttunk

Jelentős emelkedés zajlott le tavaly nyár óta a világ tőzsdéin. A DAX index 6000 pontról indulva, több mint 30 százalékot emelkedett, márciusban pedig elérte és át is lépte a 8000 pontos értéket.

A piaci emelkedés hátterében a jegybankok (FED, BOJ, ECB) által biztosított likviditás állhat. A pénzpumpa folytatására számítva, sorra jelennek meg az optimista nyilatkozatok és növelik céláraikat az elemzők. Ha a jelenlegi likviditásbőség fenn marad, akkor nem lehetetlen a magasabb tőzsdei értékek elérése az év végére, de meglátásom szerint egy profitrealizálási folyamat indult el az utóbbi hetekben, melynek hatására alacsonyabb árfolyamokat láthatunk, legalábbis rövid távon.

Ennek a folyamatnak a felismerésében nyújthat segítséget a technikai elemzés eszköztára. Az alábbi ábrán a DAX index heti grafikonja látható. A kék egyenes mutatja az emelkedő trendet, melynek a jellemzője az egyre magasabb minimumok kialakulása (június, november, február). A piros nyíllal jelzet időpontban, 2013. április elején az árfolyam lefelé áttörte a trendvonalat, eladási jelzést mutatva (piros kör) a befektetőknek.

Meddig eshet az index? Sajnos, ezt nem lehet előre megjósolni, de vannak fontos szintek, sávok melyek esetleg támaszt nyújthatnak az esésben. Ezeket zöld és piros színnel jelöltem a grafikonon. Érdekességként hasonlóság fedezhető fel az árfolyamok mozgásában, ha megnézzük mikor kezdődött el tavaly az index esése: április elején. Akkor 3 hónap alatt 15 százalékos esés következett.

Idén is bekövetkezik ez a mozgás? Meglátjuk, de érdemes résen lenni.

A DAX index alakulása (heti grafikon)