Nő lett egy százhatvan éves férfiból

Vágólapra másolva!
Kökényessy Ági és Rajkai Zoltán a Sherlock és Watson magyar változatának két főszereplője: régóta ismeri egymást, és jó barátságban is vannak. Az [origo] a szinkront készítő stúdióban, a Masterfilm egyik műtermében kérdezte a két színészt, hogy választ találjon arra a kérdésre is, vajon elég férfias-e Lucy Liu Watson szerepében.
Vágólapra másolva!

Vajon mi történik, ha egy százhatvan éves férfi szereplő hirtelen nővé változik, és a keleti egzotikum minden szépségével együtt jelenik meg a filmvásznon? Vajon szentségtörésnek számít-e, ha egy világhíres páros eseteit alapjaiból kifordítva, csak a legszűkebb jegyeket megtartva alkotnak újra egy történetet? Az angolul Elementary, magyarul Sherlock és Watson néven futó amerikai alkotás készítői bátran nyúltak az eredeti anyaghoz, ők alkották meg a világ első női Watsonját is.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Kökényessy Ági elmondja, hogy komoly Sherlock Holmes-rajongó, megnézett eddig szinte minden olyan alkotást, amely róla szól. Egyetért kollégájával abban, hogy ezek nem igazi sherlockos történetek, de mindegyik nagyon jó. "A sztori nem úgy logikus, mint az eredeti történetek, nem azokra az alapos megfigyelésekre épül, mint Conan Doyle-nál. Én azért megpróbálom Lucy Liu játékát követni a hangommal: a szinkronrendező, Hornyák Mihály szokta kérni, hogy beszéljek nyitottabban, mert az eredeti színész annyira zártan beszél, hogy nem lehetne mindent érteni, ha pontosan utánoznám." Rajkai Zoltán helyesel, szerinte rokonszenves a színésznő, aki egy kicsit visszafogottabban játszik ebben a szerepében.

A kettőjük között lévő jó kapcsolat persze segíti őket a közös munkában. "Kedveljük egymást, ráadásul ma véletlenül még össze is öltöztünk. Sok szinkront csináltunk együtt, többek között a Ki vagy Doki?-ban, a Spangli-ban is együtt dolgoztunk" - mondja Rajkai Zoltán. "Az számomra külön érdekessége a történetnek, hogy a színészek nem kezelik mítoszként vagy különlegességként a karaktereket, olyan, mintha a könyvek nem is készültek volna el."

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Mind a ketten örülnének, ha színészként is kapnának ehhez hasonló szerepeket, és nem csak szinkronban. Akkor is, ha itt dr. Watson figurája sokkal hátrébb szorul, mint az eredeti sztorikban. Kökényessy szerint nem Watson a zseni, csak segít egy zseninek életben maradni, Rajkai Zoltán viszont úgy látja, hogy Lucy Liu egzotikus karakter, ami egy érdekes vibrálást hoz létre a két figura között. "Az nem létezik, hogy a két figura összejöjjön... annak ellenére, hogy érződik közöttük az erős kapocs" - tűnődik.

"Nem szabad, hogy összejöjjenek, mert akkor elromlik az egész" - véli Kökényessy. "Az eredetiben is az a régi fajta barátság volt közöttük, amely ma már kevésbé található meg. Ez megbecsülésre és a másik tiszteletére épül. Ennél több azonban jelenleg nincs közöttük. Ugyanezt megtaláltuk az angolok modern Sherlock-verziójában, ahol Zoli volt Moriarty, a főgonosz magyar hangja."

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Mindkét színész ajánlaná a történetet annak, aki még nem látta. "Nagyon izgalmasak azok a felfedezések, amelyeket tesznek. Watson is folyamatosan tanul, éppen a mai részben volt neki is egy megfigyelésen alapuló felfedezése, így az ő segítségével sikerült az ügy egyik fontos részét megfejteni. Ez nagyon izgalmas" - meséli a magyar női Watson. "Ez persze irányított, kicsit manipulatív dolog, amihez nagyon komoly lexikális tudás is társul. Kevés olyan ember akad, aki ekkora tudással bír. Ez a tudás persze mindenkit lenyűgöz, minket is, ezért mindig jó követni a történeteiket"- egészíti ki kolléganőjét a hazai Sherlock.

Rajkai Zoltán szerint nagyon jól ki vannak találva a jelenetek, kevés szereplővel dolgoznak, akik főleg elmondják a történetet: kevesebb a látvány benne, de ez nem olyan nagy probléma. Johnny Lee Millerrel amúgy Rajkai az Eli Stone című sorozatban is dolgozott már együtt, ahol egy - agyi aneurizma miatti - látomásos figurát alakított. "Mindig kihívás az ilyen figurák eljátszása. Szeretem az extrém feladatokat. Sokszor alakítok ilyen karaktereket, és így valószínűleg a rendezők fejében benne van, hogy ha valamiért furcsa a fickó, hívjuk a Rajkai Zoltánt, ő biztosan tökéletes lesz" - kommentálja a választást.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

A beszélgetés végén felmerült, hogy ha a szerepeket fordítva osztják ki vajon, akkor is ilyen szívesen játszottak-e volna a sorozatban. "Akkor sokkal jobb lett volna, de általában mindig a férfiak a zsenik, a nők pedig a segítőik..." - sóhajtott fel búcsúzóul Kökényessy Ági.