Rezsicsökkentést sürgetnek Franciaországban is

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb acélgyártója, az ArcelorMittal vezérigazgatója a hétvégén azt nyilatkozta, hogy Franciaországban csökkenteni kellene az energiaárakat és a munkaerőpiacot rugalmasabbá kell tenni a versenyképesség növelése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az ArcelorMittal vezetője, Lakshmi Mittal a hétvégén a francia Journal du Dimanche-nak adott interjújában kiemelte, hogy a franciáknak néhány dolgon változtatniuk kellene a versenyképesség javítása érdekében.

Az acélipari mágnás szerint Franciaországban 20 százalékkal magasabbak a munkabérek, mint Spanyolországban, ráadásul a jogszabályok is eléggé kötöttek. A dolgozók elbocsátása sokkal nehezebb a franciáknál, mint a környező országokban, és a szakszervezetek is nagyon erősek.

Mittal úgy véli, az energiaköltségeknek is csökkenniük kellene, nagyjából az a szint lenne elfogadható, ami Németországban vagy az USA-ban van.

Az ArcelorMittalnak mindenesetre számos kihívással is szembe kell néznie, mivel az európai és a kínai kereslet visszaesés miatt tavaly 3,7 milliárd eurós veszteséget halmozott fel a vállalat, és idén is további nehézségekre számítanak. Az európai acélkereslet 9 százalékot esett tavaly Mittal szerint, de növekedést csak 2014-től várnak, akkor is csak év 3 százalékot. Ezzel az ütemmel számolva viszont 2020-ra sem tudják majd elérni a 2007-es szinteket.

A cég vezérigazgatója szerint az európai politikusoknak többet kellene tenniük a piacaik megvédése érdekében, például az importot is korlátozni kellene. Leginkább azokat a cégek ellen kellene tenni, akik a termékeiket a piaci árak alatt értékesítik. Az európai acélipar Mittal szerint nem elég versenyképes a világban.

Komoly nézeteltérések voltak tavaly a kormány és az ArcelorMittal között

Tavaly komoly csatát vívott egymással a francia kormány és az ArcelorMittal, mivel utóbbi be akarta zárni a Florange-ben lévő üzemét, ami miatt államosítással fenyegették meg a céget. Sőt a francia ipari miniszter egyik nyilatkozatában nem "kívánt"-nak nevezte az acélipari vállalatot az országban.

ArcelorMittal napi grafikon (Amszterdam)

Forrás: [origo]