A tiszta vízből is meggazdagodhatsz

Vágólapra másolva!
A víz lehet a következő évek nagy befektetési sztorija, hiszen a kínálat szűkössége és a népességnövekedés következtében megugró kereslet is a vízhez kötődő vállalatok részvényeinek további emelkedését segítheti elő. Ezt támogathatja, hogy India meg fogja duplázni a vízkezelésre fordított kiadásait 2017-ig, emellett a világ második legnépesebb országának vízigénye 2025-re pedig 57 százalékkal is növekedhet. Jim Rogers befektetési guru szerint ha a befektetőknek sikerül megtalálniuk azokat a befektetési eszközöket, amelyek a vízhez kapcsolódnak, hihetetlenül gazdaggá válhatnak.
Vágólapra másolva!

A víz lehet az elkövetkezendő évek egyik befektetési sikersztorija, hiszen a növekvő népesség, a feltörekvő országok folyamatos fejlődése és az ennek következtében fokozódó szennyezés mind csökkenti az elérhető édesvíz mennyiségét, valamint növeli a keresletet.

India és Kína problémája segítheti a befektetőket

India megduplázza a vízkezelésre költött kiadásait és 2017 márciusáig 20 milliárd dollár értékben különít el összegeket többek között csatornázási és öntözési munkálatokra. Erre azért is van szükség, mert a nem megfelelő minőségű víz az ipari és mezőgazdasági termelés lassulásával fenyeget. A világ második legnépesebb országában a felhasznált víz mennyiség 80 százaléka kötődik a mezőgazdasághoz, míg csak 10 százaléka az iparhoz.

India vízigénye 2025-re 57 százalékkal emelkedhet, amivel a G20-as országok között a leginkább vízhiánnyal küzdő taggá válhat az HSBC kutatása szerint. India tisztavíz iránti kereslete pedig 2030-ra akár 50 százalékkal is meghaladhatja a kínálatot, a McKinsey tanácsadó cég előrejelzése alapján.

A Kínában tapasztalható növekvő mértékű városiasodás körülbelül 290 milliárd dollár értékű, a tiszta víz megőrzéséhez kapcsolódó beruházást követel a 2010-2015-ös periódusban. Ez a duplája a megelőző ötéves időszaknak.

Gazdaggá válhat aki vízbe fekteti pénzét

Jim Rogers befektetési guru, aki Soros Györggyel alapítója volt a Quantum hedge fundnak is, erősen optimista a vízbe, mint árupiaci termékbe történő befektetések kapcsán. Ugyanis az olyan nagy népességű országokban, mint India vagy Kína igen nagy problémákat fog okozni a megfelelő minőségű ivóvíz előállítása, de emellett az olyan száraz területeken, mint a Közel-Kelet vagy akár az USA dél-nyugati része, vízhiány léphet majd fel.

Ha a befektetők meg tudják találni a megfelelő eszközöket, amivel a vízbe tudnak fektetni, akkor hihetetlenül gazdagokká válhatnak, hiszen elég komoly problémákkal nézhet szembe a népesség az elkövetkezendő időszakban, nyilatkozta Rogers a Bloombergnek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a világ növekvő élelmiszer kereslete folyamatos hiányt generálhat a kínálatban. A mezőgazdaság által felhasznált víz mennyisége óriási mértékben növekedhet, annak köszönhetően, hogy a fejlődő országok élelmiszerkereslete megduplázódhat 2050-ig. Már jelenleg is a tisztavíz 70 százalékát a mezőgazdaság fogyasztja el, és ez akár 90 százalékig is felkúszhat a jövőben a FAO szerint.

Forrás: [origo]

A vízhez kapcsolódó vállalatok részvényei sokkal jobban teljesítenek, mint akár az arany vagy akár az olajhoz kötődő cégek. Az S&P Global Water Index, amely 50 vállalat teljesítményét foglalja magában, 162 százalékkal szárnyalt 2001 novembere óta. Összehasonlítás képpen az S&P Global Oil Index 137, míg az S&P Global Gold Sector Index 40 százalékot emelkedett ugyanezen időszak alatt. Ebben az évben a "vízindex" 5,5 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

Összességében az látható, hogy a kínálat szűkössége, valamint a folyamatos keresletnövekedés a jövőben is kedvezően hathat a vízhez kapcsolódó vállalatok teljesítményére, ami ezen cégek részvényárfolyamában is kifejeződhet.