Algoritmusok tréfálkoztak a Google-lel

Vágólapra másolva!
A hétfői kereskedés során egy "mini flash crash"-t lehetett látni a Google grafikonján. A részvény a nyitás után nem sokkal pillanatokat alatt 775 dollárra zuhant 800 dollár körüli szintekről, majd a következő másodpercben már ismét az "összeomlás" előtti magasságokban járt.
Vágólapra másolva!

2010 májusa után ismét egy ún. "flash crash" borzolta a kedélyeket a piacon. A hétfői kereskedés során a Google részvénye a 15:37-kor 0,75 másodperc alatt 796 dollárról 775 dollárig zuhant be, majd a következő másodpercben a papír a Wall Street Journal szerint már ismét a korábbi szinteken, 793 dollár körül járt. Forrás: [origo]

Mozgalmas volt a zuhanás forgalom szempontjából is, a Nanex LLC adatai szerint a mélyrepülés alatt 307 ügyletet kötöttek, és több mint 57 ezer részvény cserélt gazdát. A megbízások pedig 10 tőzsdéről özönlöttek a piacra.

A Wall Steet Journalnak nyilatkozó Seth Setrakian - aki First New York Securities részvénykereskedési vezetője - szerint ilyen ügyletet csakis számítógépes algoritmusok végezhették el, ugyanis egy halandó nem tud ilyen gyorsan reagálni. Ilyen esések esetén szóba szokott jönni még az ún. "fat finger" megbízás, azaz a bróker véletlenül nagyobb megbízást ad be a rendszerbe, emiatt pedig jelentősen elmozdul az árfolyam.

Az utóbbi évek legnagyobb számítógépes algoritmusok által vezérelt mélyrepülése 2010. május 6-án volt. A Procter & Gamble részvénye 40 dollár fölötti szintekről 0,01 centre zuhant vissza, a Dow Jones index pedig közel 1000 pontos mínuszban is járt, ami után magához tudott térni. A mélyrepülés után viszont a tőzsdén törölték a Procter & Gamble-re vonatkozó megbízásokat és ügyleteket.

A tőzsdék a hasonló zuhanások elkerülése miatt védő mechanizmusokat építettek be, ilyen például a circuit breakers, mely azon részvények kereskedését állítja meg egy időre, amik nagyon rövid idő alatt túl nagy mozgásokat mutatnak be. Úgy fest, a Google esetében a kilengés nem volt a megállításhoz elegendő.