Több millió új előfizető az online videószolgáltatónál

Vágólapra másolva!
Óriásit ugrottak hétfőn az online videószolgáltatást nyújtó Netflix részvényei, miután a vállalat rendkívül erős első negyedéves eredményekről számolt be gyorsjelentésében. A cég egy negyedév alatt több mint 3 millió fővel tudta bővíteni felhasználói számát, és ilyen mértékű növekedésre még a szakértők sem számítottak. Az amerikai társaság ennek köszönhetően mind profit, mind árbevétel soron felülteljesítette a várakozásokat. A részvények árfolyama 26 százalékos száguldás után már a 200 dolláros szint fölött található.
Vágólapra másolva!

Jelentős mértékben, egy negyedév alatt több mint 3 millió fővel tudta növelni előfizetői számát a Netflix, amivel minden elemzői várakozást felülteljesített. Az online videószolgáltatással foglalkozó társaság felhasználóinak a száma így már 36,3 millió főt tesz ki.

A cégnek csak az Egyesült Államokban már 29,2 milliónyi felhasználója van, ami a nagy rivális Time Warner által birtokolt HBO felhasználói számát, és az elemzők által várt 29 milliós számot is meghaladja. Társaság vezérigazgatója, Reed Hasting közölte, a céljuk, hogy 90 milliónyi amerikai ügyfelük legyen néhány éven belül. A vezető elmondása alapján a cégnél 880 ezer új amerikai előfizetővel számolnak a második negyedévben, amivel a 30 milliót is meghaladná az amerikai ügyfeleik száma.

A nemzetközi előfizetőik számát 1 millióval tudták növelni, akik így a Nertflix 36,3 milliós felhasználói köréből már 7,1 milliót tesznek ki. A vállalat a nemzetközi piacokon is tovább szeretne terjeszkedni, elsősorban Európában kívánják előfizetőik számát emelni ebben az évben, ennek érdekében 2013 második felében számos új európai országban teszik majd elérhetővé szolgáltatásaikat.

Forrás: [origo]

A cég az erőteljes növekedésnek köszönhetően 28 centes részvényenkénti nyereséget ért el az első negyedévben, ami meghaladja a 20 centes EPS-re vonatkozó elemzői várakozásokat, és a tavalyi 8 centes részvényenkénti veszteségnél is jóval szebb képet fest a cégről. A vállalat árbevétele 18 százalékkal nőtt egy év alatt, mely így 1,024 milliárd dollárt tett ki, ami nagyjából megegyezett az elemzői várakozásokkal. A nemzetközi szolgáltatokból származó bevétel pedig megháromszorozódott az első negyedévben egy év alatt, ami így 142 millió dollárral járult hozzá a vállalat forgalmához.

A menedzsment a jövővel kapcsolatban is optimista, és 23-48 centes egy részvényre jutó nyereséget vár a második negyedévben, míg az elemzők 30 centes EPS-re számítanak.

Forrás: [origo]

Ezzel Reed Hastings vezérigazgató sikeresen a világ elsőszámú online videószolgáltatójává tette a vállalatot azok után, hogy az utóbbi két évben közel sem a Netflix sikereiről számoltak be az újságcikkek. 2011-ben voltak olyan negyedévek, amikor a társaság nagyjából 800 ezer ügyfelét veszítette el, miután a cég többek között jelentős mértékben emelte előfizetői díjait. Az ügyfélszám rohamos mértékű zsugorodása a részvényárfolyamon is meglátszott, mely a 2011 júliusi közel 300 dolláros szintről 53 dollárig csúszott vissza tavaly szeptemberben.

A remek eredményekre viszont közel 26 százalékot ugrott piaczárás után a részvény, miután a rendes kereskedés során 6,7 százalékot emelkedett, amivel újra a 300 dolláros csúcs felé törnek. A részvények az év eleje óta remekelnek, január óta 88 százalékot ugrottak, amivel a Best Buy után az S&P 500 legjobb teljesítményű komponensének számítanak.

Netflix árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]