Egyezség az E-Star hitelezőkkel

Vágólapra másolva!
Csődegyezség keretében megegyezett az E-Star a hitelezőivel, így zöld utat kapott az adósságok részvényekké történő átváltása. A korábbi tervek szerint 366 forintos részvényértéken váltják majd át a tartozásokat, így minden 366 forintnyi követelésért cserébe 1 újonnan kibocsátott részvényt fognak kapni a hitelezők. Véleményünk szerint kérdéses, hogy az átváltás hígító hatását teljes mértékben tükrözi-e a jelenleg 200 forint körüli piaci ár. 
Vágólapra másolva!

Péntek este arról számolt be az E-Star, hogy csődegyezség keretében megegyezett a hitelezőkkel a társaság átstrukturálásáról. A korábbi tervek szerint a hitelezők elengedik a kamatokat és az E-Star átváltja a követeléseiket részvényekké. Ennek érdekében a társaság 50 millió új résztényt bocsát ki, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi részvényesek tulajdoni hányada a mostani 100 százalékról közel 5 százalékra eshet vissza.

A hitelezők követeléseit 366 forintos elméleti részvényárfolyamon váltják át, ami 83 százalékkal a jelenlegi piaci ár felett van. Tehát elméletileg a követelésük 100 százalékának fejében részvényeket kapnak a hitelezők, azonban ez gyakorlatilag mégis azonnali veszteséget jelent számukra. Amennyiben a mostani 200 forintos részvényárfolyammal számolunk, a hitelezők vesztesége azonnal 45 százalék lehet.

Mivel a piacon már rég óta ismert az 50 millió darabos kibocsátás ténye, ezért a mostani árfolyam vélhetően már nagyrészt tükrözi a hígulási hatást. Hígulási hatás alatt azt értjük, hogy a vállalati tortát több szeletre kell majd szétosztani, vagyis a jelenlegi 2,64 millió darab részvény helyett 52,64 millió darab lesz forgalomban, miközben a társaság értéktermelő képessége elméletileg változatlan.

Korábbi számításaink alapján egy ilyen mértékű kibocsátás esetén az E-Star részvények fair értéke inkább valahol a 100 forintos szint alatt lehet. Bár azt nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg elég keveset lehet tudni a futó projektekről (a korábban havi rendszerességgel közölt helyzetjelentések tavaly december óta elmaradtak), ezért nehéz megbecsülni a cég valós pénzáramlás-termelő képességét.

Ezen kívül az is kérdés, hogy az újonnan kibocsátott részvényekből mennyi kerül azonnal bevonásra. Soós Csaba korábban úgy nyilatkozott, hogy a vállalatcsoporton belüli hitelek átváltása után a leánycégekhez kerülő részvényeket be fogják vonni, ezért ezek nem hígítják a részvényesek tulajdoni hányadát.

E-Star

Forrás: [origo]