Profitesés az OTP szlovák leánybankjánál

Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint harmadára esett az első negyedévben az OTP szlovák leánybankjának nettó profitja. A céltartalékolás mértéke ugyan csökkent, az általános költségek megugrása azonban elvitte ennek kedvező hatásait. Profitot még így is sikerült elérnie a banknak, bár az OTP csoport egészének szintjén annak mértéke továbbra is elhanyagolható marad. A bankrészvény árfolyamát nem ez a jelentés fogja mozgatni a héten.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évesnél hajszálnyival kisebb nettó kamatbevételt ért el az OTP szlovákiai leánybankja az év első három hónapjában. Mivel ezúttal negyedannyi céltartalékot képzett a bank, mint a tavalyi hasonló időszakban, a nettó kamat és díjbevételek céltartalékolástól is megtisztított értéke 4 százalékkal került feljebb.

A pénzügyi tranzakciókon azonban ezúttal sokkal nagyobb veszteséget szenvedett el a bank, és az általános költségek is emelkedést mutattak. Emiatt a nettó profit kevesebb, mint harmadára, 276 ezer euróra esett vissza.

A bázisidőszakhoz képest a bank hiteleinek céltartalékkal való fedezettsége emelkedett, a legtöbb kategóriában már 60 százalék feletti arányról beszélhetünk. Ez alól egyedül a vállalati hitelek lógnak ki, ahol a fedezettség mértéke 48,7 százalékos. Egy év alatt a bank 0,4 százalékkal növelte hitelállományát, amit elsősorban a lakossági hitelezés fél százalékos növekedésének tudhatunk be. A jelzáloghitelek aránya azonban lemorzsolódott, a bank sokkal inkább a fogyasztási hitelek terén erősítette pozícióit.

Az OTP csoport egészét tekintve a szlovák leányvállalat nem tekinthető jelentős súlyúnak. A magyar operáció mellett az elmúlt időszakban az orosz és a bolgár tudtak érdemben is hozzájárulni a bank teljesítményéhez, vagyis a szlovák leánybank számai várhatóan nem fogják érdemben befolyásolni az OTP részvényeiről kialakult képet.

A papír árfolyama napok óta egy helyben ácsorog, vélhetően mindenki a hét fontos makroeseményeire fókuszál, köztük a Fed és EKB kamatdöntésére, de talán ezeknél is inkább a magyar költségvetési kilátásokról prognózist megfogalmazó pénteki brüsszeli anyagra.

Az OTP árfolyamának alakulása (Ft)