Kegyetlenül elpüfölték az osztrák multit

Vágólapra másolva!
20 százalékkal zuhant az osztrák Andritz árfolyama, miután rendkívül gyenge első negyedéves teljesítményről számolt be a vállalat. Míg az árbevétel csak pár százalékkal, addig a tisztított EPS több mint 90 százalékkal vétette el az elemzői várakozásokat. A Goldman Sachs szakemberei a hír hallatán csökkentették a vállalat esetén megfogalmazott eredményvárakozásaikat, de szerintük még így is venni érdemes a társaság részvényeit.
Vágólapra másolva!

Összeomlott nyitást követően az osztrák Andritz árfolyama, miután az elsősorban energetikai, vízerőművi, valamint papíripari gépgyártásra szakosodott gyártó közzétette első negyedéves tevékenységének főbb számait. Szinte valamennyi fontosabb adat tekintetében, mind az előző év első negyedéves eredményektől, mind pedig a Bloomberg elemzői konszenzusától messze elmaradt az osztrák vállalat.

Forrás: [origo]

Egyedül az árbevételre lehet "büszke" a gyártó, 1,16 milliárd eurós árbevétele csupán pár százalékkal vétette el az elemzői konszenzust. Ha viszont a költségeket is figyelembe vesszük, akkor már katasztrofális teljesítményt láthatunk, a cég csupán 4 millió eurós profitot ért el, a tisztított EPS szintjén pedig csupán 4 centet, melyek több mint 90 százalékkal vétik el az elemzők várakozásait. Ilyen gyenge negyedéves nyereséget egyébként az elmúlt tíz évben soha sem ért el az osztrák vállalat.

Forrás: [origo]

Az Andritz, a gyenge teljesítmény főbb indokaként a dél-amerikai cellulózüzemének túlzottan magas költségeit, valamint az ezekkel kapcsolatban képzett több tízmillió eurós céltartalék-képzést jelölte meg. A vállalat pedig hiába erősítette meg, hogy az árbevétel a tervezettnek megfelelően alakulhat 2013-ban, hasonló prognózissal az üzemi eredmény szintjén már nem szolgálhatnak, mivel Schuler idei felvásárlása kapcsán nagymértékű amortizációs költség jelentkezik majd a könyvekben.

A rendkívül gyatra negyedéves teljesítményt a befektetési alapok, többek között a Goldman Sachs sem díjazta, a 2013-ra vonatkozó EBIT várakozását 19, míg 2014-re vonatkozóan 8 százalékkal csökkentette a Goldman elemzője. A 6 havi célárat pedig szintén visszavágta az elemző, a korábbi 73 euróról 66 euróra, bár a jelenlegi árfolyam mellett még így is közel 65 százalékos felértékelődési potenciált feltételez az árfolyamra vonatkozóan.

Az Andritz árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]