Meglepte az elemzőket az AIG

Vágólapra másolva!
Több mint 4 százalékkal emelkedett az AIG árfolyama a nyitást követően, aminek oka, hogy az elemzők által fontosnak tartott eredménykategóriák tekintetében sikerült meghaladni a várakozásokat az első negyedévben. Ezzel együtt több üzletág is gyengén teljesített az előző év azonos időszakához képest, valamint a menedzsment is további költségcsökkentéseket tervez.
Vágólapra másolva!

Több mint 4 százalékkal emelkedett nyitás után az AIG árfolyama, miután a főbb számok tekintetében sikerült meghaladni az elemzői várakozásokat. A biztosító működési nyeresége 1,98 milliárd dollár lett, mely lényegesen nagyobb, mint az elemzők által várt 1,32 milliárd, a tisztított EPS pedig 1,34 dollár lett, meghaladva a 0,88 dolláros várakozást. Ezzel együtt az tavalyi év első negyedévéhez képest jelentős az elmaradás, 19, illetve 35 százalékkal maradtak el az előbbi kategóriákban. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy az amerikai államtól kapott mentőcsomag feltétele miatt sok üzletágát adta el az utóbbi időben a biztosító, melynek bevételei például a tavalyi első negyedéves "magasabb" eredményhez is nagyban hozzájárultak.

Forrás: [origo]

A biztosító különböző üzletágai vegyesen teljesítettek, ám a legtöbb esetben komolyabb visszaesések születtek az előző év azonos időszakához képest. Kivétel volt ez alól az élet és nyugdíjbiztosítási üzletág, ahol 1,39 milliárd dolláros működési eredmény keletkezett, mely 6,3 százalékkal haladja meg az előző évet. A biztosító szerint ez főleg a díjbevételekből finanszírozott befektetéseiknek köszönhető, a részvénypiacok jó teljesítménye ugyanis nem csak az ügyfelek, hanem a biztosító vagyonát is gyarapította.

Szintén jó eredményt ért el tavalyhoz képest a Donna DeMaio vezette United Guaranty, jelzálogpiaccal kapcsolatos üzletág, mely az amerikai lakáspiac javuló helyzetéből tudott profitálni.

Ahogyan az Charles Sebaski, a BMO elemzője is kifejtette, az AIG inkább a főtevékenységekre kívánja helyezni a nagyobb hangsúlyt a jövőben, ilyen például a vagyon és balesetbiztosítási üzletág, melynek eredményessége szintén javult. A Peter Hancock által irányított divízió idén minden egyes dollár díjbevétel után csupán 97,3 cent kárfizetési költséggel szembesült, míg tavaly ugyanezen arány még 1,02 dollár volt.

Az AIG helyzete azonban még távolról sem megoldott, annak ellenére, hogy tavaly decemberben visszafizette adósságát az amerikai államnak, köszönhetően a különböző üzletágak leválasztásából származó bevételeinek. A biztosítónál további költségcsökkentésekre van szükség, mondta el Robert Benmosche, a vezérigazgató, kiemelve, még több alkalmazott elbocsátására is sor kerülhet.

Az AIG árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]