Csillapíthatatlan a befektetők étvágya

Vágólapra másolva!
Továbbra is impozáns képet festenek a gyorséttermi részvények, melyek között akad olyan is, amelyik történelmi csúcsa közelében mozog. Ide tartozik a McDonald's, illetve az elsősorban fánkjairól híres Dunkin' Brands is.
Vágólapra másolva!

DUNKIN' BRANDS (Nasdaq): Csúcstámadás

A fánkjairól híres Dunkin' ismét nekifeszült a 40 dolláros történelmi csúcsának legyűrésére. Siker esetén a 138,2-es Fibo által kijelölt 43,6 dolláros szintet is megcélozhatja az árfolyam.

Pesszimista esetben újra az 50 napos mozgóátlag kerülhet előtérbe, majd pedig a 37 dolláros lokális csúcsra érdemes figyelni. Elestük esetén 34 dollár környékén lelhet menedékre a részvény, ahol a 200 napos mozgóátlag is megtalálható.

Forrás: [origo]

MCDONALD'S (NYSE): 100 dollár felett pihenget

Tavaly év vége óta egy emelkedő trendcsatornában mozog a McDonald's árfolyama, melynek rövidebb időre ugyan, de sikerült kitörnie az alakzatból. Jelenleg a 102 dollár körüli lokális csúcs állja a papír útját, ha sikerül legyűrni, akkor pedig 103,6 dolláros mindenkori csúcsnak feszülhet neki. További emelkedés esetén a csatornatető lehet a cél 105 dollárnál.

Ellenkező esetben a 101 dollár közelében lévő csatornaaljra érdemes koncentrálni, mint támasz, illetve az e szint felé közeledő 50 napos mozgóátlagra. Alatta 95 dollár közelében lelhet menedékre a részvény, de a 200 napos mozgóátlag is fontos szereppel bírhat 92 dollár környékén.

Forrás: [origo]

DARDEN RESTAURANTS (NYSE): Ismét emelkedő pályán

Emelkedő pályán halad a Darden Restaurants, a 44 dolláros támaszról pattanva előbb a mozgóátlagokat, majd a 48 dollár feletti ellenállást is áttörte. Bár az 52 dollárnál lévő ellenállás egyelőre még útját állja az árfolyamnak, annak áttörése esetén 54, valamint 57 dollárig is elszáguldhat az árfolyam. A kedvező forgatókönyv valószínűsége megerősíti az MACD napokban adott vételi jelzése is.

Már másodszorra ütközik az 54 dolláros ellenállásba a papír, legutóbb ezt követően a 48 dolláros támaszig csúszott vissza, átszakítva a 200 napos mozgóátlagot. A 48 dollár környéke most is fontos támaszként funkcionálhat, annak eleste kedvezőtlen lenne, 44 dollárig zuhanhatna vissza az árfolyam.

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.