Vágólapra másolva!
A Tour de France-on címvédő Bradley Wiggins a szombaton Nápolyban rajtoló 96. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny favoritja, akit elsősorban két olasz, Vincenzo Nibali és Michele Scarponi akadályozhat meg a végső sikerben.

Az mindenképpen a hazai versenyzők mellett szól, hogy hat hegyi befutó lesz a viadalon, míg a Wiggins erősségének számító két időfutamból - melyben olimpiai bajnok a brit - az egyik szintén emelkedőn lesz.

A pályaversenyzőként kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok versenyző abban bízhat, hogy két legfőbb vetélytársa ezúttal sem tud olyan kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, mint amilyen rá jellemző.

A 2010-ben Vuelta a Espana-győztes Nibalinak és a 2011-ben Giro-bajnok Scarponinak ugyanis éppen az a gyengéje, hogy általában akad egy-egy rosszabb napjuk a háromhetes megpróbáltatások során.

Amennyiben jó formában érkezik az olaszországi erőpróbára, akkor beleszólhat a dobogós helyek sorsába a Touron 2011-ben győztes ausztrál Cadel Evans, illetve a holland Robert Gesink, vagy a spanyol Samuel Sanchez. Az ugyanakkor nagy meglepetés lenne - ahogy tavaly is az volt -, ha a címvédő kanadai Ryder Hesjedal végezne az élen.

"Nem hiszem, hogy szerencse lenne megnyerni egy háromhetes versenyt. Egy viadalon nincs ajándék, minden nap meg kell küzdened az erős vetélytársakkal. Nem kell még egy nagy versenyt nyerni ahhoz, hogy bebizonyítsd, jogosan voltál bajnok" - mondta a 32 éves Hesjedal, aki hozzátette, jelenleg jobb erőben érzi magát, mint egy éve ilyenkor. A címvédő úgy vélte, Wiggins és Nibali a két nagy favorit, de ahogy fogalmazott: "semmi sincs kőbe vésve".

A sík szakaszon nagyrészt a világbajnok brit sprinter, Mark Cavendish egyeduralmára lehet számítani, ő pályafutása során már 36 etapsikernél tart a három nagy körversenyen, ebből tízet a Girón nyert. A május 26-án véget érő 96. Giro d'Italián 3405 km vár a kerekesekre.