Nagyon kikerekedtek a tőzsdei mutatók

Vágólapra másolva!
Bár a jegybanki pénznyomtatás még kedvez a részvénypiacoknak, a Dow Jones és az S&P 500 a héten úgy érte el a kerek csúcsokat, hogy közben egyre drágábbak lesznek a tőzsdék. A jó hír, hogy a kötvények még ennél is drágábbak, vagyis a romló gazdasági mutatókat és vállalati eredménykilátásokat emiatt időlegesen akár a szőnyeg alá is söpörhetik majd a befektetők.
Vágólapra másolva!

Nagyon kikerekedtek a héten az amerikai részvényindexek, a Dow Jones 15 000, az S&P 500 1600 pontos csúcsot állított fel. Erős emelkedő trendben vannak a tőzsdék, ráadásul a kerek ezres értékek elérését korábban többször is sikerszériák követték. A Bespoke gyűjtése szerint a 90-es évek végén, majd 2008 előtt is képesek voltak gyors egymásutánban 1000 pontos szinteket ugrani az árfolyamok, ezalapján tehát hónapokon belül látnunk kellene a 16 ezer, majd 17 ezer pontos szinteket a Dow Jonesnál.

Forrás: [origo]

A tőzsde azonban van annyira kockázatos üzem, hogy ne pusztán a múltbeli mozgásokra alapozva hozzuk meg döntéseinket. Vizsgáljuk inkább meg azt, hogy az áremelkedést eddig hajtó erők még mindig jelen vannak-e, hogy tovább fűtsék az emelkedést.

A legfontosabb tényező, nevezetesen a jegybanki pénznyomtatások továbbra is dübörögnek, ami még mindig kedvez a részvénypiacoknak. A fejlett országok kötvényhozamai rekordmélységekben vannak, vagyis hozzájuk képest a részvények - bár egyre drágábbak - még mindig vonzóbb választásnak tűnnek. Az mindenesetre elgondolkoztató, hogy a Bank of America felmérése szerint két hónap alatt csökkent azon befektetők aránya, akik szerint még az idén elindulhat a pénzek kötvénypiacról részvénypiac felé való átcsoportosítása.

Forrás: [origo]

A gazdasági folyamatok javulása eddig szintén támogatta az emelkedést, bár az utóbbi hetekben már vegyes kép rajzolódik ki a folyamatokról. Ráadásul a vállalati eredménykilátások is romlanak, vagyis a tőzsdei áremelkedéssel a részvények egyre drágábbak lesznek.

Forrás: [origo]

Amellett tehát, hogy a részvényárak emelkedése még akár folytatódhat is a jegybanki likviditásbővítés hatására, már megjelentek olyan tényezők, amik miatt érdemes lehet egyre óvatosabbnak lennünk.