A nyertes trafikosnak is lesz gondja bőven

Vágólapra másolva!
Először a trafikpályázatok nyerteseinek kell valahogy megoldaniuk, hogy a pénztárgépük minden törvényi előírásnak megfeleljen. Július 1-jén nyitnak, de addigra aligha lesz alkalmas gép a piacon.
Vágólapra másolva!

A július elsejétől induló új trafikok üzemeltetői szembesülnek először azzal a problémával, hogy nincs még a piacon olyan pénztárgép, amely az új hatósági előírásoknak megfelelően képes online adatkapcsolatra a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal - írta keddi közleményében a pénztárgép-megoldások forgalmazásával foglalkozó Timing In Central Europe Kft.

Az új nemzeti dohányboltok üzemeltetőinek nemcsak arról kell gondoskodniuk, hogy a pénztárgépük képes legyen online továbbítani az adóhatóságnak a forgalmi adatokat, hanem a koncessziós kiírás szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felé is biztosítaniuk kell az online adatforgalmat - írta a cég.

"A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalhoz nemrég több cég is beadta az engedélykérelmét a saját pénztárgépére, de az engedélyeztetési folyamat és maga a gyártás is időigényes, miközben a július elsején startoló nemzeti dohányboltok üzemeltetőit sürgeti leginkább az idő" - idézte a közlemény Tóth Csabát, a kft ügyvezető igazgatóját.

Az országban működő mintegy 300 ezer pénztárgép kötelező cseréje várhatóan tovább csúszik, mivel a már többször módosított határidő sem tűnik tarthatónak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal összeköthető berendezések mintadarabjainak engedélyeztetése ugyanis még csak nemrég kezdődött el, így egyelőre nincs a piacon olyan pénztárgép, amely megfelel az új törvényi előírásoknak. Márpedig ha a trafikosok nem a jelenleg hatályos törvényeknek megfelelő megoldást választják, akkor még az év során több százezer forintos többlet-beruházásra kényszerülhetnek.

A trafikpályázatokról itt cikkeinket itt olvashatja.