Véget ért a kötvénypiaci rali a guru szerint

Vágólapra másolva!
Április 29-én vége szakadt a kötvénypiaci ralinak Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapjának, a PIMCO a vezére szerint. A szakember úgy véli, az amerikai állampapírok árfolyama lassú csökkenésbe kezdhet, ahhoz azonban, hogy erősebb medve piac kezdődjön, az infláció és a gazdasági növekedés felpörgése lenne szükséges.
Vágólapra másolva!

Vége lehet a kötvénypiaci ralinak Bill Gross szerint, aki a világ legnagyobb kötvényalapjának, a PIMCO-nak a vezérigazgatója. A guru szerint az amerikai államkötvények hozamai április 29-én elérték mélypontjukat, az árfolyamaik pedig csúcsaikat, így innentől az árfolyamok lassú csökkenése fog bekövetkezni - írja a Bloomberg. A közeljövőben pedig 2-3 százalék között szóródnak majd az államkötvényhozamok Gross szerint.

Az amerikai állampapírok tíz éves hozama 1,61 százalékon, közel fél éves mélypontjánál is megfordult május elsején, onnan azonban már visszapattant, és április eleje óta nem látott szintig emelkedett.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Emiatt vélhetően a guru az egyik leghíresebb alapjában, a Total Return Fund-ban (TRF) akár le is építheti az amerikai államkötvények arányát, mely áprilisban három éves csúcsra nőtt, és áprilisban 33 százalékról 39 százalékra emelkedett. A PIMCO múlt heti közzétételéből ezen túl kiderült, hogy a jelzálogpapírok aránya a áprilisi , 2011 augusztusa óta nem látott alacsony szintről, vagyis 33 százalékról 34 százalékra nőtt április során a TRF alapjában.

Gross szerint ugyan a kötvénypiacok ralija véget ért, de nem számít arra, hogy medvepiac kezdődik - írta a Reutersnek e-mailben a guru. Ahhoz, hogy komoly esést lehessen látni a kötvényárfolyamokban, szükség van az infláció megemelkedésére és a gazdasági növekedés beindulására is Gross szerint.

Gross az utóbbi időben gyakran váltogatta álláspontját , amikor egymásnak ellentmondó véleményeket fogalmazott meg a kötvénypiaccal kapcsolatban. A guru februárban még az amerikai államkötvények árfolyamának csökkenésére figyelmeztetett Jim Rogers-szel együtt, míg áprilisban már a tengerentúli állampapírok vásárlását javasolta a befektetőknek.

Ugyanakkor érdemes követni a szakember tanácsait, mivel a Total Return Fund 6,8 százalékos hozamot ért el tavaly, amivel a versenytársai 90 százalékánál jobban teljesített a Bloomberg szerint.

Hogyan működnek a kötvények?

A kötvény egy meghatározott futamidejű hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, melyet vállalatok és országok is kibocsáthatnak, ha forrásra van szükségük. A kötvénykibocsátó vállalja, hogy a kötvény névértékét a lejárat végén visszafizeti és közben meghatározott kamatot fizet, legtöbbször évente. A kötvény árfolyama és a hozama fordított módon viselkedik. Az árfolyam emelkedése azt jelenti, hogy a hozama esik, az árfolyam esése pedig azt jelenti, hogy a hozama nő. Ez annak köszönhető, hogy minden kötvénynek van egy meghatározott éves, névértékhez viszonyított kamatfizetési kötelezettsége, amit kuponnak nevezünk.

Ha például ez a kupon két százalékos és a kötvényt mondjuk annak 100 forintos névértékén vásároljuk meg, akkor a kötvény hozama is két százalékos számunkra. Ha azonban a kötvény futamideje közben megváltozik a véleményünk a kötvény kibocsátójáról, például valamilyen okból már kevésbé bízunk meg benne, mint korábban, akkor valószínűleg el akarjuk adni a kötvényünket.

Ha nagyon szabadulni szeretnénk a kötvénytől, már a 100 forintos névértéke alatt is hajlandóak leszünk megválni tőle (leesik a kötvény árfolyama). Aki viszont tőlünk például 98 forintért megveszi a kötvényt, annak a 100 forintos névértékre vetített 2 százalékos hozam már nem 2 százalékos hozam lesz, hiszen csak 98 forintot fizetett érte. Az árfolyam esése tehát növelte a kötvény hozamát. Ugyanezen logika mentén a kötvény árfolyamának emelkedése a hozam csökkenését jelenti.
Ha egy kibocsátó kötvényeinek csökken a hozama, az legtöbbször azt jelenti, hogy nő a bizalom a kötvény kibocsátója irányában, a hozamemelkedés ezzel szemben bizalomvesztést jelent. Ennek magyarázata egyszerű: a kötvény árfolyama a gyakorlatban akkor emelkedik (hozamcsökkenés), ha megnő a kereslet iránta, a kínálat pedig ezzel nem tart lépést. Ha oksan akarnak szabadulni egy kibocsátó kötvényétől, akkor annak a túlkínálat miatt esik az árfolyama (emelkedik a hozama).