Vágólapra másolva!
A CMS nemzetközi ügyvédi iroda hálózat immár ötödik alkalommal megjelenő tanulmányában mintegy 1700 olyan európai társasági tranzakciót elemzett részletesen, amelyeken szakértői 2007 és 2012 között dolgoztak - értesült az [origo].
Vágólapra másolva!

A CMS Európában egyedülálló és valamennyi jelentős gazdasági szektort lefedő, átfogó tanulmánya az európai társasági tranzakciókra vonatkozó szerződések főbb jellemzőit és tendenciáit vizsgálja, és a megfigyelt trendeket össze is hasonlítja az egyes európai régiókon belül, továbbá az Egyesült Államok-béli tapasztalatokkal.

Az összehasonlítás 6 európai régió szerinti bontásban történik, így rávilágít az Egyesült Királyságban, a német nyelvű országokban, Franciaországban, a Benelux államokban, Dél-Európában, illetve a Kelet- és Közép-Európai régióban végbemenő folyamatokra.

A tanulmány rendkívül hasznos és érdekes kitekintést nyújt tranzakciók lebonyolításáért felelős szakemberek számára, mert a társasági ügyletek tárgyalása során a felek közötti kockázattelepítés szempontjából felmerülő kulcskérdésekre fókuszál, így többek között a vételár kiigazítási rendelkezésekre, a felelősség korlátozási kérdésekre, a szavatosságokra vonatkozó rendelkezésekre, versenytilalmi korlátozásokra és vitarendezési fórumokra vonatkozó tendenciákra.

A fő következtetés

A tanulmány fő következtetése, hogy a válság kitörését követő években érzékelhető volt egy markáns trend a tranzakciós szerződésekben, mely szerint a felek közötti kockázattelepítés jelentősen eltolódott az eladók felé. Ugyanakkor a tavalyi év hasonlóan a megelőző évhez már azt mutatta, hogy a folytatódó gazdasági nehézségek ellenére is sikerült az eladóknak az egyensúlyt visszabillenteni és képesek voltak jelentősen korlátozni az eladáshoz kapcsolódó felelősségüket.

Dr. Kircsi Anikó, a CMS budapesti irodája társasági tranzakciókkal foglalkozó csoportjának a vezetője szerint annak ellenére, hogy Közép- és Kelet-Európa sem vonhatta ki magát a globálisan elhúzódó pénzügyi és gazdasági válság hatásai alól, ami az M&A tranzakciók számának általános csökkenést eredményezte mind világviszonylatban, mind a régióban, a várakozások szerint azért Közép- és Kelet Európa vonzó befektetési célpont maradhat a befektetők számára 2013 - 2014-ben is.

Európában kevesebb tranzakció van

A tanulmány további főbb megállapításai szerint az Egyesült Államoktól eltérően Európában sokkal kevesebb olyan tranzakció van, amelyben nem egy konkrét vételárban állapodnak meg a felek, hanem valamilyen szempont szerint utólagos vételár kiigazításra kerül sor. Európában az is ritka, hogy az eladásra kerülő cég jövőbeli teljesítményétől függő ármegállapítást (ún. earn-out) alkalmaznak, 2012-ben csak az ügyletek 16 százalékát adták ezen utóbbi megállapodások. A megállapítások között szerepel, hogy a vevőket továbbra is az óvatosság jellemezte és igyekeztek valamilyen ügyleti biztosítékra szert tenni az esetleges jövőbeni szavatossági igényeik fedezetéül letéti számla, vételár visszatartás vagy bankgarancia formájában.

Régiónkban a legnépszerűbb a választott bíráskodás

Változásként lehetett megfigyelni, hogy míg 2011-ben az ügyletek több mint felében vállaltak az eladók versenytilalmi korlátozást, ez a trend 2007 óta először megfordult, és a tavalyi évben az ügyleteknek csak 46 százaléka tartalmazott ilyen versenytilalmi kikötést. Közép- és Kelet-Európára nézve érdekes megállapítás, hogy régiónkban a legnépszerűbb vitarendezési mód továbbra is a választott bíráskodás, a tranzakciók 64 százalékában, míg egész Európára nézve ez az arány csak 33 százalék. Közép- és Kelet-Európában szintén az európai átlaghoz viszonyítva gyakoribbak a vételár kiigazításit tartalmazó szerződések és az elállási lehetőséget biztosító rendelkezések kikötése.

A tanulmányban felhasznált adatok nyilvánosan nem érhetők el, és azokon a tranzakciókon alapulnak, amelyekben CMS irodák a vevői vagy eladói oldalon jogi tanácsadóként járt el. A CMS egyike azon néhány jogi szolgáltatónak, amely képes ilyen jellegű európai tanulmányt készíteni annak köszönhetően, hogy Európa valamennyi jelentős országában jelen van.