Vágólapra másolva!
Varga Istvánnál másfél éve tüdőrákot diagnosztizáltak, azt mondták, hat hónapja lehet hátra. A világválogatott, ötszörös magyar bajnok, 127-szeres válogatott kézilabdázó azonban nem adta fel, és úgy tűnik, legyőzte a betegséget.

"2011. november 14-én állították fel a diagnózist. Először megállapították, hogy kétoldali, nagy kiterjedésű tüdőgyulladásom van, azután egy alaposabb vizsgálat és a tüdőszövet-mintavétel kiderítette, hogy tumoros vagyok" - nyilatkozta Varga István a Dehir.hu portálnak.

Az egykori kiváló játékos 127-szer játszott a magyar válogatottban, ötször volt magyar bajnok, háromszor kupagyőztes, hatszor gólkirály, ját két olimpián és két világbajnokságon, szerepelt a világ- és az Európa-válogatottban is.

"Nagyon nehéz perceket, órákat éltem át. A főorvos becsületére legyen mondva, hogy ő érzékelhette, hogy engem mekkora sokkhatás ért, így bármikor bekopogtattam hozzá, mindig szeretettel fogadott, s válaszolt a közben felmerülő kérdéseimre. Úgy vettem észre, sajnálta ezt a nagydarab embert, aki hamarosan meg fog halni" - mondta, hozzátéve, az orvosa maximum hat hónapot adott neki.

"A német orvosok egyébként felajánlottak, hogy kezelnek, de úgy gondoltam, ha már meg kell halnom, ne bonyolítsam a helyzetet, s otthon haljak meg. De hogy őszinte legyek, soha nem gondoltam arra, hogy meg fogok halni."

Varga hazatért és a debreceni Kenézy Kórházba Szilasi Mária professzor-asszonyhoz került, aki a stábjával gyakorlatilag megmentette az életét.

"Csak az egyik tüdőmön majdnem hétszáz kisebb daganatot találtak, így a műtétről szó sem lehetett, és sugárkezelést sem kaphattam. A harmadik kemoterápia után ráadásul azzal is le kellett állni, mert attól meg a vesém ment tönkre" - mesélte. Mostanra a több száz daganat eltűnt mind egy szálig, a másik tüdőn ugyan vannak még érelzáródások, amelyekről - hogy azok élő vagy halott szövetek - még vitatkoznak az orvosok.

"Pár hónapja még mindenhol a lakásban oxigénpalackok voltak, a nap nagy részében maszkot viseltem, s állandóan folyadék képződött a tüdőmben. Ma már nem kell maszk, nincs folyadék, és kerékpárral tekerek akár tizenöt kilométert is. Jól vagyok."

Varga nagyon hálás Michael Wiederernek, az Európai Kézilabda Szövetség főtitkárának és az egykori játékvezető Andorka Sándornak, akik a segítségére siettek, hiszen volt olyan hónap, amikor 300 ezer forintba került a gyógyszer.

Elmesélte, azóta találkozott azzal a német főorvossal, aki azt mondta, hat hónapja van vissza. "Amikor mentem fel a kórház lépcsőin, az ápolók is csodálkoztak, egyikük szó szerint nekitolt egy beteget a falnak, annyira elbambult. A főorvos úr is rettentően meglepődött, de persze nagyon örült."