Enyhülhet a csomagmizéria az easyJetnél

easyjet, fapados légitársaság
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a brit fapados légitársaság megelégelte azokat a botrányos jeleneteket, amelyek a kézipoggyászok felvitelekor alakultak ki a zsúfoltabb járatokon. Július 2-től kétféle méret lesz az ilyen csomagokra, és a kisebbeket mindenképpen felengedik.
Vágólapra másolva!

Az új szabályozás szerint az easyJet garanciát vállal arra, hogy utasonként egy darab 50x40x20 centiméteres kézipoggyász (a fogantyút, zsebeket és kereket beleértve) mindenképpen az utassal maradhat a fedélzeten, akár a fenti rekeszben, akár az ülés alatt. Ha van elég hely, akkor ennél nagyobbat, legfeljebb 56x45x25 centiméterest is felvihet, ennek fedélzeti elszállításását azonban továbbra sem garantálja a légitársaság: ha nincs elég hely, akkor átrakják azt a csomagtérbe. Súlykorlát továbbra sem lesz a kézipoggyászokra, ám az utasnak képesnek kell segítség nélkül felraknia a bőröndjét.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Azok az utasok, akik rendelkeznek easyJet Plus kártyával, Flexi árkategóriás jegyet vettek, illetve elöl lévő ülőhely vagy extra lábhosszú ülőhely szolgáltatást vásároltak, felvihetnek 56x45x25 centiméteres kézipoggyászt, ám a légitársaság azt tanácsolja nekik, hogy vásárolják meg az elsőbbségi beszállást lehetővé tévő szolgáltatást is, hogy biztosan legyen hely a fenti rekeszekben.

A szabályozás véget vethet azoknak az áldatlan állapotoknak, amelyek amiatt alakulnak ki, hogy az easyJet a többi fapados társasághoz képest jóval engedékenyebb a fedélzetre felvitt csomagokkal kapcsolatban. Néha ugyanis csak a fedélzeten derült ki, hogy a járat zsúfoltsága miatt nem fér fel annyi kézipoggyász a felső rekeszekbe, ilyenkor a maradékot leviszik a poggyásztérbe. Ez különösen azoknak lehet kellemetlen, akik az előre kiadott ülőhelyekben bízva nem tolonganak a beszállásnál (a Rynairtől és Wizz Airtől eltérően az easyJet előre kiosztja sz üléseket). Ez nemcsak az érkezéskor, a csomagok megkapásakor jelent ugyanis időveszteséget a balszerencsés utasnak, de a repülőtéri tolvajok dolgát is megkönnyíti (erről korábbi cikkünk itt olvasható).

A Ryanairnél 55x40x20 centiméteres, és maximum 10 kilogrammos poggyászt lehet felvinni, a Wizz Air pedig tavaly vezetett be 10 eurós (2900 forintos) pótdíjat a 42x32x25 centiméteresnél nagyobb, de legfeljebb 56x45x25 centiméteres kézipoggyászokra, 10 kilogrammos súlykorlát azonban csak a Wizz Air Ukraine által üzemeltetett járatokra vonatkozik (részletes szabályzat itt található).

Kikerülhető a sorbanállás

Az easyJet emellett újabb szolgáltatást is nyújt a Flexi Fare jeggyel rendelkezőknek: mostantól elegendő, ha felmutatják beszállókártyájukat az arra kijelölt biztonsági pontokon, vagy az automata kapuknál beolvassák jegyük vonalkódját, kikerülve ezzel a sorbaállást. Az idén májustól bevezetett gyorsított biztonsági ellenőrzés 27 európai repülőtéren lesz elérhető, a kezdeményezéshez a légitársaság reptéri partnereinek már 54 százaléka csatlakozott.

Az easyJet Flexi szolgáltatása 2011 óta teszi kényelmesebbé a repülést. Az elsősorban az üzleti utasokat célzó szolgáltatás része, hogy az utazók akár két órával a járat indulása előtt is módosíthatják a repülés időpontját, a repülőgép elején foglalhatnak ülőhelyet, elsőbbségi beszállásra jogosultak, emellett nem kell külön díjat fizetniük a foglalás és a feladott poggyász után sem.