Vágólapra másolva!
Pozitív lett Danilo Di Luca doppingtesztje a Giro d'Italián. Az olasz versenyző szervezetében eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak. A péntekre tervezett szakaszt a jeges utak és a lavinaveszély miatt törölték.

A 37 éves Di Luca - aki 2007-ben megnyerte a Girót - jelenleg a 26. helyen áll összetettben. Amennyiben a második próba is igazolja, hogy tiltott szerrel élt, örökös eltiltásra számíthat, hiszen ez lenne a harmadik doppingvétsége.

Di Lucát először 2007-ben száműzték három hónapra, mert egy eltiltott orvossal állt kapcsolatban. Aztán 2009-ben CERA-típusú vérdoppinggal akadt fenn, ezért először két esztendőre, majd - mivel együttműködött a nyomozó hatóságokkal - ezt enyhítve végül kilenc hónapra tiltották el.

Az olasz körverseny pénteki szakaszát törölték, mert a Ponte di Legno és Val Martello közötti 139 kilométeres út nagy részén havazik, az utak jegesek, ráadásul lavinaveszély is fennáll.

Bizonytalan a szombati, Silandro és Tre Cime di Lavaredo közötti 203 kilométeres hegyi szakasz megrendezése is.

A Girón a hazai kedvenc, Vincenzo Nibali vezet, előnye a második helyen álló ausztrál Cadel Evansszel szemben 4:02 perc, és további tíz másodperc a kolumbiai Rigoberto Urán előtt.