Vágólapra másolva!
Az olasz foci legádázabb párharcának, a két római topcsapat küzdelmének újabb fejezete lesz a vasárnapi kupadöntő. A győzelem mellett az Európa Liga-szereplés a tét, és persze a presztízs, ami a Roma-Lazio meccseken mindennél fontosabb.

Ezúttal sem kizárólag a két csapat formájáról és edzőik taktikai húzásairól beszélnek a szakértők a derbi előtt, hanem a lehetséges szurkolói rendbontásokról, összecsapásokról, rasszista megnyilvánulásokról is. A két csapat meccseit szinte mindig kisebb háború előzi meg, és zárja le Róma utcáin. Legutóbb - egy hónapja - a találkozó előtt négy szurkolót késeltek meg, majd kétszáz Lazio-drukker rendőrökkel csapott össze.

Az olasz szövetség korábban tárgyalt arról, hogy egy esetleges római házidöntő esetén ne a fővárosban rendezzék a meccset, ám a helyszínt végül nem változtatták meg, ugyanakkor az eredetileg 21 órás kezdési időpontot 18 órára hozták előre a biztonságosabb lebonyolítás érdekében.

A várhatóan feszült hangulatú mérkőzésen két csalódott csapat küzd majd meg egymással. Az AS Románál a szezon előtt sokat reméltek a csapattól, amely azonban végül csak a hatodik helyen zárt a bajnokságban. A városi rivális szurkolói és vezetői körében pedig azért nagy a szomorúság, mert januárban még a második helyen állt az együttes, az idény végére azonban teljesen összeomlott, s végül csak a hetedik lett. Mindkét klubnak csak kupagyőzelemmel van esélye a nemzetközi kupaszereplésre.

A döntőben az AS Roma minden bizonnyal bevetheti majd a korábban sérüléssel bajlódó Daniele De Rossit, Federico Balzarettit és Marquinhost is, míg a másik oldalon Louis Saha kivételével mindenki egészséges.