Ez lesz a megunt sztárbefektetésekkel

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb szó esik a kimerülő olaj és gázforrásokról, és a nyersanyagárak szükségszerű nagy emelkedéséről, így nem is igazán tudnak jelentősebb tőkét magukhoz csalni a korábban sztárbefektetésként eladott alapok sem, hiába keresik az igen alacsony kamatkörnyezetet látva egyre inkább a szebb hozammal kecsegtető lehetőségeket a befektetők.
Vágólapra másolva!

Nagy változásokat láthattunk az elmúlt negyedévekben is, legalábbis ami az egyes eszközkategóriák befektetői megítélését illeti. A jegybanki pénznyomtatások hatására jelentős mértékben csökkenő kamatkörnyezetben már egyre kevesebben gondolkoznak kötvényekben, sőt, az egészen a közelmúltig még vonzó kamatot nyújtó magyar bankbetétek helyett is sokkal inkább fordulnak ennél nagyobb hozammal kecsegtető lehetőségek felé.

A részvénypiacok szárnyalása (Amerikában soha nem látott magasságokban állnak az indexek) részben ennek köszönhető, hiszen sokan a magasabb hozamért cserébe nagyobb kockázatot is felvállalva keresik itt a lehetőségeket. A korábban nagyon kedvelt nyersanyagpiacok viszont mintha ezúttal kimaradnának ebből a rohamból.

A Jefferies brókercég legfrissebb adatai szerint az elmúlt hónapokban a befektetők egyre inkább elfordultak ezektől az eszközöktől, 15 hét alatt 23 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki innen. A jelenség persze nem ok nélküli. A kínálati oldali problémák az új kitermelési technológiáknak köszönhetően jó időre elmúltak az olaj és gázpiacon, és a pénzügyi összeomlást illető félelmek elmúlásával az arany is sokat vesztett fényéből.

A tőkekivonással párhuzamosan a nyersanyagárak nem tudnak újabb magasságokba kapaszkodni, a mozgásukat leképező indexek is lemorzsolódást mutattak az elmúlt hónapokban.