Még az OTP-n is túltett a csodabank

Vágólapra másolva!
Bár szavunk sem lehet az OTP árfolyamának idei teljesítményére, azért ha jobban körülnézünk, akkor találunk még impozánsabb formában lévő bankpapírt. A kicsattanó erőben lévő részvény nem más, mint a nemrégiben újabbnál újabb történelmi csúcsot felállító lengyel "csodabank", azaz az Alior Bank. Márciusban már csaknem leírtuk a bankpapírt, azóta mégis talpra állt, amiben több eseménynek is fontos szerepe volt. Bár már nem látni a korábban megszokotthoz hasonló mértékű felértékelődési potenciált az Aliorban, azért a felvásárlási sztori még tartogathat egy-két meglepetést a befektetők számára.
Vágólapra másolva!

Az Alior még az OTP-t is lenyomta

Az elmúlt napokban már-már megszokhattuk, hogy az OTP teljesítményével jócskán túlszárnyalja a régiós szektortársakat. A hazai bankpapír felülteljesítése azonban sokkal korábbra nyúlik vissza, az év eleje óta már 20 százalékos növekedést mutathat fel, amivel jócskán maga mögé utasította az Erstét és a Raiffeisent is. Van azonban egy nemrégiben tőzsdére lépő bank, amely még ezt az impozáns teljesítményt is megfejelte, az Alior Bank ugyanis ezidő alatt 30 százaléknyi hozamot halmozott fel befektetőinek. Bár február-március környékén az Alior számára volt egy kisebb hullámvölgy, onnan mégis sikerült felállnia. Tulajdonképpen a két bankpapír teljesítménye javarészt együtt mozgott január óta és csupán az elmúlt hetekben váltak el útjaik.

Forrás: [origo]

Feltámadt a csodabank

Az Alior Bank feltámadását az elmúlt hetekben több pozitív tényező is segítette. Egyrészt a várakozásokat felülmúló első negyedévről számolt be a profit terén, ráadásul a nyereség soron további bővülés várható az év végéig, sőt, még jövőre is. A Bloomberg által összegyűjtött elemzői előrejelzések konszenzusa szerint a 2013-ban a pénzintézet profitja 381 millió zlotyra emelkedhet a tavalyi 172 milliót követően. 2014 pedig az 574 millió zlotyt is elérheti már a nyereség.

Forrás: [origo]

Ezen kívül jót tett a bankpapír felívelő pályájának az MSCI közleménye is, miszerint a világ legnagyobb és legelismertebb indexszolgáltatója, május 31-gyel felveszi az Aliort a lengyel részvényeket tartalmazó MSCI Poland nevezetű indexébe. Az MSCI által összeállított, számított és rendszeres újrasúlyozásokkal karbantartott indexeket a világ számos jelentős intézményi befektetője, például befektetési alapja használja benchmarkként, lényegében a befektetései összehasonlító mércéjeként. Ez azt jelenti, hogy a befektetéseik összetételét többé-kevésbé az index kosarához igazítják, és többnyire azokat a részvényeket vásárolják, amik szerepelnek az index kosarában.

Az MSCI bejelentését pozitívan fogadták a piaci szereplők, habár korábban már több elemző is hasonló lépést vetített előre. A hírre új történelmi csúcsra ugrott az árfolyam, sőt, ezt követően tovább folytatódott a szárnyalás. A héten felállított 84,4 zlotys mindenkori csúcs így már 47 százalékkal haladja meg a decemberi kibocsátási árat, jókora hasznot hozva befektetőinek, igaz, aki csak a bankpapír első kereskedési napján vásárolt be, az is mintegy 40 százalékos hozamot vághatott zsebre röpke 5 hónap alatt, ha azóta kitartott az Alior mellett.

Forrás: [origo]

Meddig tarthat a menetelés?

Az Alior Bankkal kapcsolatban szinte a kezdetektől kezdve igen optimisták az elemzői várakozások, a Bloomberg által összegyűjtött célárak már január óta 90 zloty felett tartózkodnak. Jelenleg úgy néz ki, hogy ezt a szintet akár el is érheti a bankpapír árfolyama. Ezzel azonban a korábban mutatott jókora növekedési potenciál el is tűnik, a 90,73 zlotys célárfolyam már "csak" 8,6 százalékos növekedési lehetőséggel kecsegtet.

Forrás: [origo]

Ennek ellenére, ha nem is javulnának tovább az elemzői várakozások, akad még egy katalizátora az Aliornak. Ez pedig a bank felvásárlási sztorija lehet, ugyanis legnagyobb tulajdonosa, az olasz Carlo Tassara, már a tőzsdei kibocsátás előtt jelezte, hogy idén további, legalább 30 százalékos részesedéstől válna meg. Az érdeklődők sora korábbi sajtóinformációk szerint igen hosszú, a BNP Paribas mellett több régiós nagybankot is esélyesnek tartottak a tranzakcióra, közöttük az Erstét, a CIB olasz anyavállalatát, az Intesa Sanpolot, valamint a régióban jelentős terjeszkedést végrehajtó Sberbankot.

Forrás: [origo]