Galibát okozhatnak a hitelek

Vágólapra másolva!
Soha nem látott magasságba emelkedett április során az amerikai tőzsdei befektetők körében az értékpapíralapú hitelek nagysága, ami óvatosságra inthet sokakat. Ezek a kölcsönök akkor jelenthetnek igazán problémát, ha a piacok esni kezdenek és a hitelek mögötti fedezet értéke csökken, ilyenkor viszont rágyorsíthatnak az esésre és megnőhet a volatilitás.
Vágólapra másolva!

Közel 30 százalékkal növekedett egy év alatt az amerikai brókercégeknél az ügyfelek számláin lévő értékpapírral fedezett hitelek nagysága, mely soha nem látott magasságba, 384,4 milliárd dollárra emelkedett áprilisban.

Már az előző hónap során is közel járt a hitelek nagysága a 2007. júniusi szintekhez, de akkor nem sikerült a csúcsot túlszárnyalni. Nem sokkal azután, hogy soha nem látott magasságba emelkedett a mutató 2007 júniusa során, a meghatározó amerikai tőzsdeindexeknek történelmi csúcsot sikerült elérniük.

Forrás: [origo]

A befektetők eladósodottságának növekedése a piaci szereplők bizalmának növekedését mutatja, ami egy darabig fűtheti a tőzsdék szárnyalását. A spekulánsok emelkedő bizalmát jól jelzik a múlt héten napvilágot látott AAII adatok is, mely szerint több mint egyéves mélypontra esett a pesszimisták aránya a megkérdezett kisbefektetők körében.

A nagyobb problémát a csúcson lévő hitelek akkor okozhatnak, amikor a piacok elkezdenek esni és a tőzsdézők számláin a fedezetek zsugorodnak. Ilyenkor viszont a túlzott eladósodottság likvidálásokhoz vezethet, illetve nagy kilengéseket okozhatnak a piacon. Egyelőre azonban, amíg nincsenek nagyobb zuhanások és alacsony volatilitás mellett emelkednek a börzék, addig nem feltétlenül okoz nagy galibát a növekvő hitelállomány.