Vágólapra másolva!
A végrehajtás folyamat hosszú, és összetett, rengeteg lépcsőfokból áll, és minden egyes lépésnél van lehetőség a részletfizetésre és így esély nyílik az árverés és a kilakoltatás elkerülésére - tudta meg az [origo] a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamarától. Dr. Lukács Tamás önálló bírósági végrehajtó, végrehajtási szakjogász pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a végrehajtási törvény számos lehetőséget ad a fizetési kötelezettségek átütemezésre és a valóban fizetni akaró adós józan kompromisszumokat köthet végig a végrehajtási eljárás során. A szakember jelezte, a gazdasági válság hatását mutatja, hogy a megfigyelhetően egyre több a közös költség meg nem fizetéséből eredő végrehajtási ügy.
Vágólapra másolva!

2012-ben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához beérkezett új ügyek száma összesen 478 ezer volt, ami közel 10 százalékos emelkedést jelent a 2011. évben beérkezett 434.037 ügyhöz képest. A kamara becslése szerint a 2013. évi ügyszámok is ennek a tendenciának megfelelően várhatóan 10 százalékos emelkedést fognak mutatni, így közel félmillió végrehajtási ügyre számítanak.

A végrehajtói irodák a végrehajtási eljárás egésze alatt állnak az adósok rendelkezésére. Az ügymenet első lépései között a végrehajtó felveszi a kapcsolatot az adóssal, majd hatósági átutalási megbízást ad ki az adós bankszámlájára, vagy letiltja jövedelmét.

Amennyiben ebből az összegből belátható időn belül kiegyenlítésre kerül a tartozás, akkor az ügy nem folytatódik tovább. Ha azonban a hatósági átutalási megbízás, vagy a jövedelem letiltása nem vezet eredményre, a végrehajtónak kötelessége a hátralék mértékét figyelembe véve intézkedéseket tenni a lefoglalt ingó- és ingatlanvagyon értékesítése iránt.

Az árverés és a kilakoltatás elkerülhető

Az árverés viszont elkerülhető, amennyiben az adós felveszi a kapcsolatot a végrehajtóval vagy a végrehajtást kérővel, és megkísérel részletfizetésben megállapodni. A megállapodásra akár a legvégső pillanatban is lehetőség van, tehát az ingatlan árverezésének napján is köthet részletfizetési megállapodást az adós a végrehajtást kérővel, és így elkerülheti a kilakoltatást.

A végrehajtás folyamat hosszú, és összetett, rengeteg lépcsőfokból áll, és minden egyes lépésnél van lehetőség a részletfizetésre és így esély nyílik az árverés és a kilakoltatás elkerülésére. A megoldás kulcsa minden esetben az, hogy nem szabad hagyni, hogy a tartozások összege elhatalmasodjon, időben kell segítséget kérni az illetékes önálló bírósági végrehajtótól vagy felvenni a kapcsolatot a végrehajtást kérővel.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara egyébként éppen ezért indított társadalmi célú kampányt a lakosság tájékoztatására annak érdekében, hogy az emberek elkerüljék az árverést és a kilakoltatást.

Ne folytassanak struccpolitikát

Az [origo] megkeresésére dr. Lukács Tamás, önálló bírósági végrehajtó elmondta: a végrehajtási törvény alapján az eljárás megindításának feltétele az esetek többségében vagy egy jogerős bírói döntés, vagy pedig egy jogerős fizetési meghagyás.

A végrehajtási törvény is rendelkezik a fokozatosságról, hiszen a bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből, illetőleg az adós munkabéréből, valamint a munkából eredő egyéb rendszeres, időszakonként visszatérően kapott díjazásából, juttatásából, követeléséből kell behajtani.

Ha előre látható, hogy a követelést a munkabérre, illetőleg a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre vezetett végrehajtással nem lehet viszonylag rövidebb időn belül behajtani, az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható. A lefoglalt ingatlant azonban csak akkor lehet értékesíteni, ha a követelés az adós egyéb vagyontárgyaiból nincs teljesen fedezve, vagy csak aránytalanul hosszú idő múlva elégíthető ki.

Dr. Lukács Tamás hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az adósok ne folytassanak struccpolitikát, ne dugják a fejüket a homokba, hiszen a jogerős dokumentumokon alapuló végrehajtási eljárások lefolytatása a gazdasági élet biztonságát szolgálja. Az adósok keressék fel a végrehajtót, érdeklődjenek, próbáljanak fizetési átütemezést kérni, próbáljanak kompromisszumot kötni. Hiszen bizonyos esetekben még a végrehajtó is adhat részletfizetési kedvezményt annak, aki a tartozás egy részét már megfizette.

Elenyésző az ingatlan árverés

Az is megfigyelhető, hogy az eljárások előre haladásával az adósok jelentős része észbe kap, és megpróbálja rendezni ügyeit. A számok a következőkről tanúskodnak, Magyarországon 2012-ben 478 ezer végrehajtási ügy indult, ezek során körülbelül 2100 ingatlant árvereztek el, amelyből 1250 volt lakóingatlan, a többi mezőgazdasági terület, ipari ingatlan volt. Ez azt is jelenti, a médiában hangsúlyosan kezelt kilakoltatási ügyek a magyarországi végrehajtások töredékét jelentik csupán.

Az ügyek megoszlása is figyelemre méltó, túlnyomó többségük, mintegy nyolcvan-kilencven százalékuk közüzemi díjtartozás, mobilszolgáltatókkal kapcsolatos jogviták, személyi- és áruhitelek, parkolási ügyek miatt indul. Ami az utóbbiakat illeti, itt megfigyelhető, hogy sokan kifizethetnék a parkolási bírságokat, ám mégsem teszik, egyfajta dacból.

Ami az ügyek megoszlása kapcsán még figyelemre méltó és a gazdasági válság hatásáról tanúskodik, észrevehetően megnövekedett a társasházi közös költségek ki nem fizetése kapcsán indult végrehajtási ügyek száma - húzta alá végezetül dr. Lukács Tamás.