200 ezer bankárt tettek lapátra

Vágólapra másolva!
Közel 190 ezer emberrel kevesebb dolgozhat 2013 végén a négy legnagyobb brit banknál, mint a rekordévnek számító 2008-ban, mivel a pénzintézetek a csökkenő bevételek miatt kénytelenek költségeiket csökkenteni azért, hogy nyereségesek maradjanak. Ugyanakkor még nem értünk a végére az elbocsátásoknak, hiszen a bankok többsége már be is jelentette, hogy további munkaheyeket szüntet majd meg az előttünk álló időszakban is.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia négy legnagyobb bankja 2013 végéig összesen 190 ezer emberrel kevesebbet foglalkoztathat, mint 2008-ban, ezzel 9 éve nem látott mélységig csökkenhet az ott dolgozók száma. Ezt akár további csökkentések is követhetik, mivel kevés a bevétel a szektorban. Ugyanakkor az óriási nagyságú elbocsátásoknak, mint amilyeneket korábban lehetett látni már valószínűleg vége - írja a Bloomberg.

A Royal Bank of Scotland (RBS), az HSBC, a Lloyds és a Barclays 2013 végén közel negyedével kevesebb embernek ad majd munkát, mint a csúcsévnek számító 2008-ban. A bankházak nagy nyomás alatt állnak a befektetők részéről, hogy csökkentsék költségeiket, miután az európai adósságválság következtében a befektetési banki üzletág bevételei óriási mértékben csökkentek.

A négy cég összesen 108 milliárd fontos bevételt ért el 2012-ben, ami közel 15 százalékkal marad el a 2008-ban látott összegtől. A bevétel arányos költségek pedig fokozatosan emelkedtek azóta. A brit bankoknak több mint 13 milliárd font nagyságú összeget kellett elkülöníteniük ügyfeleik kárpótlására, mivel olyan termékeket adtak el nekik, aminek kockázatával azok nem voltak tisztában.

Az HSBC 2011 óta összesen 4 milliárd fonttal csökkentette költségeit, bezárva vagy értékesítve 52 egységét. Azonban még nem állt meg a kiadások megkurtítása, ugyanis ebben a hónapban jelentette be a vezérigazgató Stuart Gulliver, hogy az elkövetkezendő 3 évben további 3 milliárd fonttal vágják vissza a költségeket. A 2016-ig tartó program 14 ezer állás megszüntetését is tartalmazza.

2013 végéig az RBS 78 ezer, míg a Lloyds 31 ezer embertől szabadul majd meg a 2008-as válság óta eltelt időben. A Barclays vezérigazgatója Antony Jenkins pedig elmondta, hogy az online bankolásra való nagyobb fókusszal a következő évtizedben akár harmadával is csökkenhet a pénzintézetnél foglalkoztatottak száma.

Forrás: [origo]