Még több pénz üti a bankárok markát

Vágólapra másolva!
Megemeli londoni befektetési bankárainak fizetését a svájci UBS, hogy dolgozói ne szállingózzanak át más rivális pénzintézetekhez. A UBS évek óta nem emelt bért, és több ezer embert küldött el, hogy növelni tudja nyereségességét. A bank az idei első negyedévben újra profitot tudott elérni 2012 utolsó két negyedévének milliárdos veszteségei után, így lehetőség nyílt a béremelésre.
Vágólapra másolva!

Többet fizet dolgozóinak a UBS

A svájci UBS bankház megemeli londoni befektetési bankárainak fizetését, hogy dolgozói ne lépjenek le más rivális pénzintézetekhez, írja a Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A UBS tavaly egyébként 10 ezer dolgozó várható elbocsátását jelentette be, profitjának növelése érdekében. Most úgy tűnik, jól járnak azok, akiknek sikerült a cégnél maradniuk.

A tanácsadói és kereskedési üzletág dolgozói közel 10 százalékos átlagos béremelésre számíthatnak, de néhányan akár 25 százalékkal is többet kaphatnak, mint jelenleg, nyilatkozták az ügyet ismerő források. A befektetési banki üzletág termelte a profit egy nagyobb hányadát, így érthető lehet a jó eredmény elismerésének ez a módja.

2012 utolsó két negyedévében még veszteségről számolt be a társaság, viszont az idei első negyedévben már a várakozásokat is meghaladó nyereséget ért el a bankház, elsősorban a befektetési banki és a vagyonkezelési üzletág jó teljesítményének köszönhetően.

Évekig nem emelt bért a svájci bank

A legnagyobb svájci bank évekig befagyasztotta a béreket, most azonban már szükségesnek érezheti azok emelését, hogy megakadályozza a tömeges elvándorlást. Ugyanis például az amerikai riválisok többet fizetnek már régebb óta náluk dolgozó bankáraiknak, mint a UBS.

Forrás: [origo]

A bankok világszerte csökkentették a fizetéseket és bónuszokat a 2008-as pénzügyi krízis következtében. Ezt gyakran a milliárdos mentőcsomagot nyújtó kormányok feltételként is szabták a pénzintézeteknek. Nagy-Britanniában és Franciaországban például korlátozták a készpénzben való kifizetéseket, így a bankok "kénytelenek voltak" más módját megtalálni a fizetésemeléseknek. Például sajátrészvényben vagy kötvényekben juttattak pénzt dolgozóiknak.

Az Európai Unió idén februárban hozott olyan döntést, hogy megtiltja a bankári fizetések duplájánál nagyobb bónuszok kifizetését. Habár a UBS székhelye Svájcban van, ami ugyan nem az EU tagja, befektetési bankárainak többsége Londonban dolgozik, így őket is érinti a korlátozás.

A UBS árfolyama (Zürich)

Forrás: [origo]