Érkezik az Apple csodarádiója

Vágólapra másolva!
Már csak egy hetet kell várni az Apple jövő heti Fejlesztői Konferenciájáig, ahol a technológiai cég bemutathatja az iRadio névre keresztelt stream szolgáltatását. A Financial Times szerint a vállalat már megállapodott a Warner Music-kal, mely a hirdetési bevételek 10 százalékát kapná a zenei jogokért cserébe.
Vágólapra másolva!

Egyre valószínűbb, hogy az iRadio lesz az Apple nagy durranása a jövő héten megrendezésre kerülő Fejlesztői Konferencián. A Financial Times információ szerint ugyanis a több zenei kiadóval folyamatban lévő tárgyalásainak eredményeként végre megkötötte első megállapodását, mégpedig a Warner Music-kal.

Bár hivatalos közleményt egyik érintett fél sem bocsátott még ki, valamint a Financial Times is ügyhöz közeli forrásokra támaszkodott, a Warner vélhetően a hirdetési bevételek 10 százalékát kapná a zenei jogokért cserébe. Érdekesség, hogy a Warner Music ugyanezen jogokért cserébe csupán 4 százalékos bevételt kap a 70 milliós felhasználói táborral rendelkező Pandora-tól. A Pandora tehát az Apple-nek hála hátrányosabb alkupozícióba kerülhet a jogdíjakkal kapcsolatos jövőbeli tárgyalásokon, és akár jóval magasabb díjakat is kénytelen lehet fizetni.

Ami az Universalt illeti, jelenleg még nincs hivatalos megállapodás, azonban a cég akár 12,5 centet is kaphat minden 100 meghallgatott dal után, továbbá a hirdetési bevételekből is részesedne. A képből egyelőre csak a Sony Music hiányzik, mely szintén számos híres zenei szereplő dalainak kizárólagos jogaival rendelkezik. A japán vállalat szóvivője azonban már jelezte, a Warnerhez hasonló szerződéssel, vagyis a 10 százalékos részesedéssel ők is elégedettek lennének, legalábbis kezdetben.

Az iRadio elindításával az Apple régóta dédelgetett álma válhatna valóra, hiszen az iTunes-szal való integráció esetén a felhasználóknak lehetősége nyílna egyből megvásárolni a meghallgatott zenéket. Az Apple "szoftverdivíziója", mely többek között az iBookstore-t, vagy az App Store-t is tartalmazza tehát ismét felértékelődhet a vállalkozás árbevételén belül, melyben akár a Pandorától átcsábított felhasználóknak is szerepe lehet.

Forrás: [origo]

Ezzel együtt az árfolyam nem reagált túlságosan a hírre, köszönhetően a bevételeken belüli pár százalékos részesedésnek, a részvény ára pedig jelenleg 450 dollár körül ingadozik.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]