Nem baj, ha a Puskás Akadémia előrébb végez

Farkas Balázs (Fehérvár) 2009
Vágólapra másolva!
Bár a legtöbben a Vasas, a Békéscsaba vagy a Nyíregyháza sikerére számítottak az NB II Keleti csoportjában, végül némi meglepetésre a Mezőkövesd jutott fel az élvonalba. A csapat rutinos középpályása, Farkas Balázs kíváncsi rá, hogy a támadó focival mire lesz képes a klub az élvonalban.

Az alig 17 ezer lakosú Borsod megyei kisváros focicsapata múlt szombaton 4-1-re legyőzte a Fradi második együttesét, így történetében először lett bajnok a második vonalban.
Véber György vezetőedző a tavaszi szezonra a csapathoz vitte a négyszeres válogatott Farkas Balázst, aki negyedóra híján minden percet a pályán töltött. A 33 éves középpályásnak jól ment a játék, de a többiekkel együtt ő sem tudhatja, hogy milyen jövő vár rá, mivel a Mezőkövesd játékosainak amatőr szerződésük volt, az NB I-ben pedig csak profik szerepelhetnek. "Hogy a többiek dolgoztak-e a játék mellett, arról nincsen információm, én utánpótlásedzőként is alkalmazásban voltam a klubnál" - mondta az Origónak, hozzátéve, hogy vannak olyan korosztályok, ahol még nincs elég játékosa a csapatnak. Bár nem céljuk, hogy máshonnan elszipkázzák a játékosokat, de kiesésével az Eger, amely mindössze 20 kilométerre van Mezőkövesdtől, mégiscsak bázisnak tekinthető - mondta Farkas.

A Mezőkövesd a legtöbb gólt szerezte keleten, de még a nyugaton sokáig veretlen Puskás Akadémiát is felülmúlta eredményességben. "Hatvan gólt rúgtunk, és mindent elmond Véber Gyuri hitvallásáról ez a támadó foci, a meccseken ráadásul 60-70 százalékban nálunk volt a labda. Kíváncsian várom, hogy egy osztállyal feljebb mire megyünk majd. A szakmai stáb dolga lesz, hogy mennyire kell átalakítani a csapatot, hiszen az NB I-ben már biztosan nem fogunk a mérkőzéseken ilyen mértékben dominálni."

Mezőkövesden már épül az új stadion, a klubvezetők állítják, hogy kész lesz időre, és nem fognak úgy járni, mint az Eger, amely nem játszhatott hazai pályán a villanyvilágítás hiánya miatt. "A játékosok és a szakmai stáb megtette, amit meg tudott tenni az NB I-ért, jelenleg a vezetőkön és a munkásokon van a hangsúly, hogy az előírt feltételeknek megfeleljen a klub. Én biztos vagyok abban, hogy július 28-án, a nyitányon nem kell majd albérletbe mennünk, és hazai pályán szerepelhetünk majd."

Farkas Balázs a Videotonnal 2011-ben bajnoki címet nyert Forrás: MTI/Kollányi Péter

A Videotonnal 2011-ben bajnoki címet nyert, ám Paulo Sousa érkezésével a csapattól elküldött Farkas Balázs szerint nem kell túlragozni, hogy a székesfehérváriak szakmai felügyelete alá tartozó Puskás Akadémia is feljutott az élvonalba. "Én már tavaly ősszel megmondtam, hogy a Puskás Akadémia biztos feljutó lesz, hiszen olyan rutinos játékosai is vannak, mint Szakály Dénes vagy Polonkai Attila, akiknek a vezérletével nem volt meglepetés a bajnoki címük."

Farkas állítja, ő nem tekinti presztízskérdésnek, hogy melyik feljutó szerepel majd jobban az NB I-ben. "Én el tudnám fogadni, ha mi bent maradunk, ők pedig előttünk végeznek."

A csapatban szerepel a válogatott Szalai Ádám öccse, Szalai Vilmos is, akinek a játéka a rutinos középpályás szerint sokat változott. "Ő is azon fiatal játékosok közé tartozik, aki rengeteget fejlődött, és szép reményekkel tekinthet az NB I-es karrier elé. Ádám klasszikus center, Vili pedig belső védőt játszik, így nem sok hasonlóság van a stílusuk között."

Múlt szombaton két okuk is volt az örömre a kövesdi drukkereknek. "Az ünneplés inkább a focistákról szólt, de nem azért, mert minket jobban szeretnek, hanem mert a kézisek már korábban feljutottak" - nyilatkozta Farkas Balázs.