Heves mozgásokra készülhetünk a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben látott heves árfolyammozgások folytatódására lehet számítani a részvény-, deviza- és nyersanyagpiacokon - vélik piaci szakértők. Ennek hátterében leginkább a Fed eszközvásárlási programjával kapcsolatos hírek állhatnak, melyek aszerint mozgatják az árfolyamokat, hogy a befektetők éppen milyen üzenetet olvasnak ki belőlük a pénzpumpa jövőjével kapcsolatban. A volatilitás megnövekedésére pedig a félelem indexeként is elhíresült VIX is nagyobb ugrással reagált a napokban, ami azt mutatja, hogy a piaci szereplők további ingadozásokat várnak.
Vágólapra másolva!

Az árfolyamok hevesebb ingadozását jósolják egyes piaci szakértők, melyek az előttünk álló időszakban nagyobb lejtmenetekkel is együtt járhatnak - írja a Wall Street Journal.

A volatilitás növekedésének már ma is vannak jelei. Az egyik leghíresebb amerikai részvényindex, a Dow Jones ötször produkált 200 pontnál nagyobb esést vagy emelkedést napon belül az elmúlt egy hónapban, amire igen ritkán van csak példa.

Forrás: Origo

De a Dow Jones mozgása is eltörpül a Nikkei elmúlt hetekben mutatott produkciójától. Az index 76 százalékot menetelt november óta, azóta viszont hivatalosan is medvepiac szélére sodródott, mivel 20 százalékkal korrigálta emelkedését, igaz sikerült visszakorrigálnia a mélységből. A Nikkei nagyobb napon belüli mozgásokat produkált az utóbbi időben, és ilyen kilengésekre továbbra is számítani lehet a szakértők szerint.

Forrás: Origo

Az amerikai részvénypiacokon megfigyelhető ingadozások leginkább a Fed eszközvásárlási programjának jövőjével kapcsolatos hírekhez köthetőek manapság. Amint olyan makroadat lát napvilágot a tengerentúlról, ami a tőzsdei ralit tápláló QE3 befejezését sejteti, az indexek legtöbbször esni kezdenek, míg kedvezőbb statisztikák napvilágra kerülésére általában emelkedéssel reagálnak a mutatók. Ezen túl egyre több jegybankár - köztük Ben Bernanke elnök - felől lehet olyan hangokat hallani, hogy a Fed néhány hónapon belül mérsékelheti, vagy leállíthatja likviditás-ösztönző programját, ami egyes befektetők szerint akár az ősszel valósággá válhat. Ennek bekövetkezése pedig nagyobb korrekcióhoz vezethet a tőzsdéken.

De nemcsak a részvénypiacokon, hanem a nyersanyag és devizapiacokon is heves mozgásokat lehet látni. Gondoljunk csak az arany áprilisi nagyobb zuhanására, amikor sorozatban hét nap esett a nemesfém árfolyama, amire négy éve nem volt példa. Ennek hátterében szintén a Fed eszközvásárlási programjának idő előtti leállásával kapcsolatos félelmek állhattak. A jen is nagyobb kilengéseket mutat, mióta a Bank of Japan óriási méretű eszközvásárlási programot jelentett be az infláció felpörgetése, és a gazdasági növekedés beindítása érdekében.

Forrás: Origo

Ezen kívül a kötvénypiacokon is nagyobb ugrándozásokat lehet látni, többek között az amerikai, német és japán kötvényhozamok nagyobbat emelkedtek az elmúlt hetekben. Ennek okai sokrétűek, a javuló gazdasági kilátások miatt a befektetők elkezdhettek szabadulni a biztonságos menedéknek tekintett eszközöktől, és a kockázatosabb eszközök felé kezdhettek fordulni. Továbbá a Fed QE3 programjának lehetséges befejezése miatti félelmek itt is éreztetik hatásukat.A pénzpumpa leállása az amerikai államkötvények esetén havi 45 milliárd dollárnyi Fed felőli kereslet fokozatos kiesésével járna együtt. Japánban pedig a brutális méretű kötvényvásárlások a hazai kötvénypiac felől a külföldi piacok felé terelhették a befektetőket. A hozamok-árfolyamok nagyobb kilengésére pedig a jövőben is számítani lehet.

Forrás: Origo

A volatilitás megnövekedése miatt a félelem indexeként elhíresült VIX 39 százalékot emelkedett az elmúlt három hét alatt, és közel négy hónapos csúcsán is megfordult. Onnan már kisebb korrekciót mutatott be pénteken a kedvező munkaerőpiaci adatoknak is köszönhetően, de a nagyobb ugrása mindenképpen intő jel lehet.

A VIX alakulásának értelmezése azért fontos, mert az index azt tükrözi, hogy a piaci szereplők mennyire volatilis, azaz ingadozó árfolyamokra számítanak a közeli jövőben. Ha felszökik az index, akkor a befektetők arra készülnek, megnő a bizonytalanság a piacon, és az árfolyamok hektikusabb hullámzásba kezdenek. Ha süllyed a VIX, akkor viszont az viszonylagos nyugalomról árulkodik.

VIX alakulása

Forrás: Origo

VIX index

A VIX indexet az S&P500 indexre kiírt opciók árazásából számítják, pontosabban az opciók árazási képletében szereplő várt volatilitást (változékonyságot) jeleníti meg. Ha emelkedik, akkor az arra utal, hogy a piaci szereplők bizonytalansága nő, hektikusabb piaci környezetre számítanak rövid távon.