Már nem haragszik Amerikára az S&P

Vágólapra másolva!
Javított az Egyesült Államok hitelbesorolásának kilátásán az S&P. A hitelminősítő szokásos bikkfanyelvű közleményének az a lényege, hogy az elmúlt két év fejleményei alapján az amerikai adósságpálya lényegesen közelebb került a fenntarthatóhoz, a gazdasági teljesítménye pedig legalább olyan jó lesz, mint a versenytársaké. A dollár erősödött picit, de nem valószínű, hogy a piac nagyon meglepődött volna.
Vágólapra másolva!

Negatívról stabilra változtatta az Egyesült Államok hitelbesorolásának kilátását a Standard & Poor's, megerősítve a jelenlegi, "AA+" besorolást, ami a hitelminősítők nyelvén annyit tesz, az S&P már nem foglalkozik az esetleges további leminősítés gondolatával (a közlemény nyakatekert megfogalmazása szerint "a leminősítés esélye rövid távon kevesebb, mint háromból egy", ami egyébként egyharmadot, vagyis 33 százalékot jelent).

Az S&P még 2011 augusztusában vonta meg az Egyesült Államoktól a legmagasabb, "AAA" besorolást, ami több egyéb tényező mellett az egyik legfontosabb kiváltó oka volt az akkor látott igen meredek részvénypiaci zuhanásoknak. A dollárt ugyanakkor nem rengette meg igazán a lépés, és a kötvényhozamokom sem az tükröződött, hogy a S&P intésére a befektetők elfordultak volna az egész válság alatt az egyik legbiztonságosabb menedéknek tekintett amerikai állampapíroktól. Sokkal inkább úgy tűnt a leminősítés után, hogy a befektetők inkább a szélesebb körű kockázatokkal voltak elfoglalva, és a menedékeket keresték a dollárban és az amerikai kötvénypiacon.

A másik két meghatározó hitelminősítőnél, a Fitchnél és a Moody's-nál megmaradt az ország a legmagasabb besorolásban, bár mindkettőnél jelenleg is negatív kilátás társul a minősítéshez, ami azt jelenti, hogy elképzelhető a leminősítés. Érdemes hozzátenni, hogy a Moody's szintén 2011 augusztus elején változtatta negatívra a kilátásokat, míg a Fitch 2011. november végén, így nem valószínű, hogy éppen a leminősítésen törnék a fejüket.

Az S&P500 index alakulása

Már nem olyan rossz az amerikai helyzet

Az S&P közleménye szerint a hitelminősítő arra számít, hogy az erőteljes pénzügyi intézményrendszernek és a hatóságok elszántságának köszönhetően az amerikai gazdaság ellenálló a gazdasági és pénzügyi sokkokkal szemben. Ennek megfelelően a szakértők szerint a dollár képes lehet megőrizni a világ vezető tartalékdevizájának szerepét (ami ugyanakkor hozzájárul az ország jelentős külső eladósodottságához, hiszen világ minden táján az amerikai állampapírokat vásárolják a biztonságos eszközre vágyó befektetők).

A stabil kilátásban az S&P szerint két fontos tényező játszik közre, egyfelől a demokraták és republikánusok nagy nehezen tényleg meg tudtak állapodni a költségvetési szakadék megoldásáról, ami valóban költségvetési megszorításokhoz vezetett, másfelől pedig a magánszektor vártnál erőteljesebb hozzájárulása a növekedéshez a lakáspiac talpra állásával együtt szintén a kilátások javulását támogatták. Az S&P szerint a nettó államadósság a GDP 84 százaléka körül marad, miközben a költségvetés hiánya a tavalyi 7 százalékról 6 százalékra süllyed idén, és 4 százalékig esik 2015-re. Az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye eléri vagy meghaladja a hasonló országok teljesítményét az előttünk álló években.

Az S&P arra is kitér közleményében ugyanakkor, hogy az amerikai politika megosztottsága miatt a gazdaságpolitika nem tud olyan gyorsan és hatékonyan reagálni a kihívásokra, mint más, legmagasabb besorolással rendelkező országok kormánya. A kockázat ráadásul nem elhanyagolható, hogy a költségvetési egyenleg látványos javulását a szándékos lazítás követi majd, ami újabb nyomást helyezhet a hitelbesorolásra.

A hírre a dollár némi erősödéssel reagált az euróval szemben, bár ez a kis mozgás nem lóg ki lényegesen az elmúlt napok trendjéből. Nem valószínű, hogy sok piaci szereplő meglepődött volna a lépésen, és igazán nagy hordereje sincs a bejelentésnek, a hitelminősítőktől megszokott módon jókora késéssel megerősíti azt, amit egyébként már korábban a makroadatok alapján is sejthettünk. Ezzel együtt a részvénypiacon is kedvező hangulat terjedt el, a legfontosabb indexek hajszálnyi emelkedéssel nyitottak.

Az euró-dollár árfolyam