Vágólapra másolva!
Az Apple-nek épp az utolsó pillanatban sikerült rendkívül olcsón milliárdos hitelhez jutni, mielőtt a masszív kötvénypiaci hozamemelkedés alaposan megdrágította volna az akciót. A kötvényesek viszont rögtön jókorát buktak az a hosszú évek óta nem látott Apple kötvényeken.
Vágólapra másolva!

Alig pár nappal azelőtt sikerült lezavarnia rekordméretű kötvénykibocsátását az Apple-nek, hogy megindult a rövid távon látványos hozamemelkedés az amerikai kötvénypiacokon. Mivel a kötvények hozama és árfolyama ellentétesen mozog, a hozamemelkedés azt is jelenti, hogy a hosszú lejáratú kötvények birtokosai rögtön fájdalmas veszteségeket szenvedtek el a papírokon.

Az Apple április 30-án adott el összesen 17 milliárd dollár értékben 3, 5, 10 és 30 éves kötvényeket. A tranzakció nemcsak a forrásbevonás rekord nagyságával, de a rendkívül alacsony hozamokkal is beírta magát a történelembe.

A harmincéves kötvények tulajdonosai viszont a kibocsátás óta több mint 9 százalékos veszteséget szenvedtek el, de a többi kötvény vásárlói sem jártak sokkal jobban. A hozamemelkedés jól látható a 10 éves állampapírhozamon, szinte napra pontosan az Apple kibocsátásától indul, és legalább ekkora mértékben megemelte a vállalati kötvények hozamát is. Az állampapírhozam emelkedésével párhuzamosan esik a 10 és 30 éves Apple-kötvények árfolyama, ahogy az alábbi ábrán is látható.

Kár lenne persze siratni a kötvénybefektetőket, hiszen a 30 éves papírokat vásárló befektetők nem spekulatív céllal, rövid távra vásárolták az értékpapírokat, ha pedig valaki lejáratig tart egy kötvényt, akkor a hozamát nem befolyásolja az időközben bekövetkező árfolyamingadozás.

Forrás: Origo

Az Apple rekord méretű kötvénykibocsátása viszont így is szépen kijelölheti a hatalmas amerikai kötvényboom végét. Nem az Apple az egyetlen persze, több hasonló nagyvállalat is igyekezett az elmúlt egy-két évben kihasználni, hogy rekord alacsony hozam mellett, azaz az ő szempontjukból rendkívül olcsón tudott hosszú távú forrásokhoz jutni. A piac hosszú ideig felszívta ezt a kínálatot még ilyen alacsony hozamok mellett is, de ahogy javulnak a makrogazdasági kilátások és élénkült a kockázatvállalási kedv, a befektetők számára már nem jelent kielégítő alternatívát a szinte biztosnak tekinthető, de kis hozamot kínáló nagyvállalati kötvények sem, így könnyen lehet, hogy lassan lezárul az "ingyen pénz" korszaka az amerikai nagyvállalatok számára.