Vágólapra másolva!
A keresőcég megerősítette, hogy felvásárolja a Waze nevű, közösségi navigációs szolgáltatás fejlesztőjét. Az akvizíció révén sokat javulhat a Google Maps dugófigyelő funkciójának hatékonysága.
Vágólapra másolva!

A felvásárlásról két nappal korábban számolt be izraeli lapértesülések nyomán a Wall Street Journal, kedden azonban a Google hivatalosan is megerősítette azt a vállalat blogján. A Brian McClendon, a cég térképszolgáltatásaiért felelős részlegének alelnöke szerint a száz fős fejlesztői gárdával rendelkező Waze beolvadásával sokat javulhat a Google Maps és a Google Navigáció dugófigyelő funkciója.

A Waze egy mobilinternetes kapcsolattal használható navigációs megoldás, amelyet teljes egészében az azt használó közösség alakít ki. Útvonalaik alapján alakult ki maga a térkép, amelynek szoftvere automatikusan forgalmi adatokat is továbbított a rendszernek.

A Waze navigáció okostelefonon Forrás: [origo]

A Google tájékoztatása szerint a Waze száz fős fejlesztőcsapata Izraelben folytatja munkáját, és egyelőre különálló részlegként tevékenykednek. Ettől függetlenül az általuk megvalósított, a járműforgalommal kapcsolatos frissítéseket a Google Mapset használók is élvezhetik majd. Noam Bardin, a Waze vezetője egy másik blogbejegyzésben úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem változik semmi, a Waze is megmarad különálló alkalmazásként.

A vételárat sem a keresőcég, sem a Waze nem hozta nyilvánosságra, a kiszivárgott információk szerint a Google mintegy egymilliárd dollárt, vagyis 220 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett a cégért, amelynek szolgáltatásait mintegy ötvenmillió ember használja világszerte okostelefonokon. Korábban felmerült pletykák szerint a vállalatot a Facebook és az Apple is meg akarta vásárolni.