Nem teketóriázott a Hochtief

Vágólapra másolva!
Úgy gondolta a német építőipari vállalat, a Hochtief menedzsmentje, hogy nem nézheti tétlenül a kéthavi mélységekbe eső árfolyamot, és ezért gyorsan egy méretes saját részvény vásárlási programot indít. Így kívánják jelezni, hogy szerintük olcsók a papírok, amikre a befektetők rá is ugrottak a mai kereskedésben. 
Vágólapra másolva!

A német építőipari vállalat, mely az iparágban világszinten is a legnagyobb szereplők közé tartozik, 260 millió eurót költ a következő öt évben, hogy saját részvényeiből vásároljon. Ez annyit tesz, hogy 4,3 millió darab részvényt fognak kiszívni a piacról, ami az összes 5,6 százalékának megfelelő arány. Nem kis tétel ez, ráadásul így a cég már 10 százalékát fogja birtokolni saját magának.

A részvényesek kitörő örömmel fogadták a hírt, az árfolyam közel 6 százalékkal ugrott meg. Ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy a menedzsment így jelzi, hogy olcsónak tartja a papírokat, ennél közvetlenebb módon is jótékony hatást gyakorol a lépés. A közkézen levő részvények mennyisége csökken - hiszen a 10 százaléknyi saját részvény mellett a spanyol Grupo ACS 50 százalékos részesedést birtokol - és a megvásárolt saját részvényeknek köszönhetően s emelkedik a cég egy részvényre eső eredménye, aminek alakulását a befektetők előszeretettel követik a döntéseik meghozatalakor. Forrás: Origo

Az eredmények növelésére persze nem csak ilyen áttételes módon törekszik a cégvezetés. Szeretnék minél inkább letisztítani a vállalat profilját, amibe egyelőre a repülőterek üzemeltetése nem igen fér bele. Múlt hónapban nyélbe is ütötték a szegmens eladását, amiből 1,5 milliárd eurónyi összeg szabadult fel. Ebből bőven tudnak saját részvényeket venni, és marad még pénz hitelek törlesztésére és beruházásokra is.

Az árfolyam kövér pluszba ugrott kéthónapos mélypontokról, de egyelőre az ötven napos mozgóátlag megfogta a további ralit.

A Hochtief árfolyama (EUR)

Forrás: Origo