Japán okozhatja a következő globális válságot

Vágólapra másolva!
Felix Zulauf, egy svájci hedge fund alap menedzsere vészjósló hangvételű jövőképet fogalmazott meg Japánnal kapcsolatban. Véleménye szerint a távol-keleti ország okozza majd a következő globális kiterjedésű válságot. 
Vágólapra másolva!

A japán tőzsde a jegybanki élénkítő lépések bejelentését követően jelentős és ellenállhatatlan emelkedésbe kezdett a jen gyengülésével párhuzamosan. A japán tőzsde szárnyalása a sajtó és a befektetők figyelmének középpontjába került, mindenki arról beszélt, hogy a japán miniszterelnök, Shinzo Abe megtalálta a csodafegyvert. A japánban alkalmazott gazdaságpolitikát el is nevezték "Abenomics-nak" az angol economics (közgazdaságtan) és a miniszterelnök nevének (Abe) összemixeléséből.

Nikkei

Forrás: Origo

Felix Zulauf, egy svájci hedge fund menedzser szerint ez a folyamat nem csak azt mutatja, hogy az Abenomics mégse hozza a várt hatást, hanem odáig fog vezetni, hogy másfél éves időtávon belül Japán lesz a kiindulópontja a következő világgazdasági válságnak. Zulauf azt állítja, hogy veszélyes játékot űznek Japánban, mivel az ország adóbevételeinek 50 százalékát adósságszolgálatra kell hogy fordítsa. Ha a kamatok tovább emelkednek, akkor Japán tulajdonképpen csődbe juthat. A japán jegybank korábban közgazdaságtani konzervatív szemléletmódjáról volt híres, azonban erről most már nem beszélhetünk.

Felix Zulauf 1990-ben alapította Zulauf Asset Management nevű fedezeti alapját Svájcban. A hedge fund 1,7 milliárd dollárt kezel. Zulauf egyébként korábban a UBS-nél is dolgozott mint az intézményi portfóliókezelés részleg vezetője.