Az utolsó szalmaszálba kapaszkodik a Dell nagytulajdonosa

Vágólapra másolva!
Újabb ötlettel állt elő Carl Icahn milliárdos annak érdekében, hogy megakadályozza a Dell felvásárlását és kivezetését a tőzsdéről. Ha sikerül megvalósítania tervét, akkor 15,4 milliárd dollár értékű saját részvény visszavásárlási programot indítana, 14 dollárt kínálva egy Dell részvényért. A vállalat felvásárlásokat vizsgáló bizottságát egyelőre még nem sikerült meggyőznie Icahnnek, igaz, a végső szó a július 18-án összeülő közgyűléséé lesz.
Vágólapra másolva!

Tovább ötletel Icahn

Újabb ajánlattal állt elő a milliárdos befektető, Carl Icahn, hogy megakadályozza a Dell felvásárlását és kivezetését a tőzsdéről. A befektetőknek írt nyílt levelében egy 15,4 milliárd dollár értékű saját részvény visszavásárlási programot hajtana végre, amennyiben a jelenlegi tulajdonosok mellé állnak, és segítenek meghiúsítani Michael Dell és a Silver Lake akvizíciós szándékát. A tranzakció egyébként 1,1 milliárd darab részvény, 14 dolláros áron történő visszavételét jelentené.

A friss ajánlat vélhetően az utolsó lesz, ugyanis vészesen fogy a befektető ideje, a részvényesek néhány héten belül, pontosabban július 18-án döntenek arról, hogy elfogadják-e a Michael Dellék által felkínált 24,4 milliárd dolláros összeget, ami egy részvényre vetítve 13,65 dollárnak felel meg.

Icahn és Southeastern Asset Management már hónapok óta ellenzi a Dell akvizícióját, véleményük szerint a felvásárlók ajánlata ugyanis túlságosan alulértékeli a számítógépgyártót. Az ügylet két legnagyobb ellenzője együtt 13 százalékos részesedéssel bír a Dellben, melyet nem kívánnak felajánlani a vevőnek, sőt, a többi befektetőt is hasonló lépésre buzdítanak.

Nem sikerült mindenkit maradéktalanul meggyőzni

Bár a befektetőket egyelőre sikerült megosztania Icahnnek újabbnál újabb ajánlataival, a vállalat "speciális bizottsága" - melyek kifejezetten felvásárlásokkor alakulnak meg a tranzakció vizsgálata érdekében - egyelőre Dellék ajánlatát támogatja, igaz, Icahnékét még meg fogja vizsgálni.

A felvásárlás megakadályozása ellen folytatott harc sikerességét ezen kívül a Dell legutóbbi csalódást keltő negyedéves jelentése is hátráltathatja. A számítógépgyártó továbbra is a PC-piac nagy mértékű visszaesésétől szenved, ennek következtében profitja több mint felére esett éves alapon, ráadásul ezzel az elemzői várakozásokat is jócskán alulmúlta.

Forrás: [origo]

0,5 százalékos emelkedéssel reagált tegnap a Dell részvénye Icahn újabb ötletére, így 13,48 dolláron zárt az árfolyama. Idén azonban már jókora növekedést mutatott a Dell, ez annak is köszönhető, hogy a január 11 záróárhoz képest 25 százalékos prémiumot tartalmaz Michael Dell és a Silver Lake 13,65 dolláros ajánlata.

A Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo