Elárasztja pénzzel tulajdonosait a Ryanair

Vágólapra másolva!
1 milliárd eurót juttatna részvényesinek a Ryanair a következő két év során. Ebből 400 millió eurót 2014 márciusáig fizetne ki részvényvisszavásárlás útján, míg a további 600 milliót az ezt követő évben, ha azt a cég profittermelő képessége lehetővé teszi majd. A cég emellett növelte utasforgalmára vonatkozó előrejelzését, így 2019-ben már 110 millió utast szállítana, holott jelenleg még "csak" 80 millióan repültek a társaság gépeivel.
Vágólapra másolva!

A Ryanair 1 milliárd euró értékű készpénz-visszajuttatási programot hirdetett meg részvényeseinek a következő két évre vonatkozóan. Ez alapján 400 millió eurót részvényvisszavásárlás keretében adna a befektetőknek 2014 márciusáig. Ez a mostani piaci kapitalizációnak körülbelül a 4 százaléka. A másik, 600 millió eurós részt extra osztalékként, vagy további részvényviszavásárlás útján fizetné ki a társaság részvényeseinek az azt következő üzleti évben.

A 400 millió euró a várható 2014-es eredménynek több mint 60 százaléka, habár a cégek nem feltétlenül csak adott évi profitjukból fizetnek a részvényeseknek, erre a célra akár hitelt is felvehetnek. Mindenesetre az látszik a Ryanair elmúlt évekbeli teljesítményén, hogy a feszes költségpolitikájának köszönhetően szépen fokozatosan tudta növelni nyereségességét.

Forrás: Origo

A kifizetés második felére akkor kerülhet sor, ha a cég továbbra is képes lesz profitját növelni, és a csökkenő üzemanyagáraknak köszönhetően alacsonyan maradnak a költségek. Ez a vezérigazgató Michael O'Leary-nek is szép summát jelenthetne, hiszen csaknem 3,6 százalékos részesedéssel (több mint 51 millió darab részvény) rendelkezik a fapados légitársaságban.

A Ryanair emellett megemelte éves utasforgalomra vonatkozó növekedési várakozását a következő 5 évre vonatkozóan. (5-ről 7 százalékra) Ezzel körülbelül 110 millió utast szállíthat majd a cég a 2019 üzleti évben, 10 millióval többet, mint azt korábban várták.

A befektetők értelemszerűen jól fogadták a bejelentést, a Ryanair árfolyama a londoni kereskedésben 3 százalékkal emelkedik.

A Ryanair árfolyama (London)

Forrás: Origo