Újabb felvásárlási csata előtt az orosz telekomóriások

Vágólapra másolva!
Az amerikai telekommunikációs szektor mellett Oroszországban is kisebb átrendeződés indult meg az iparágban. Korábban a svéd Tele2 helyi egysége cserélt gazdát, míg a soron következő tranzakció a Rostelecom állami pakettjének privatizálása lehet. Erre egyébként a legnagyobb eséllyel a három legnagyobb orosz telekomcég, az MTS, a MegaFon és a Vimpelcom pályázik.
Vágólapra másolva!

Eladó a Rostelecom

Jelentős átrendeződés zajlik az orosz telekommunikációs piacon is, ugyanis a Tele2 helyi egységének felvásárlása után gazdát cserélhet a Rostelecom többségi csomagja is. Az Kommersant értesülése szerint az orosz kormány ugyanis kész megválni a Rostelecomban meglévő több mint 50 százalékos részesedésétől.

Oroszország azonban akárkinek nem adnák oda pakkját, a külföldi befektetőket megkerülve a három nagy orosz szolgáltató, az MTS, a MegaFon vagy a VimpelCom egyikének szeretné értékesíteni csomagját. A Kommersant ezt a lépést azzal indokolta, hogy a kormány hazai tulajdonban szeretné látni a stratégiai eszközöket. A napilap értesülése szerint tranzakcióból több mint 5 milliárd dolláros bevételre számít az eladó.

Az is elképzelhető, hogy az állam nem egészben válna meg a Rostelecomtól, hanem a mobil üzletágát a Tele2-nek adná, mely már a VTB érdekeltségi körébe tartozik, míg a három nagy orosz telekomcég a vezetékes eszközökre pályázhatna - véli a Kommersant egyik forrása, aki az egyik telekomóriás meg nem nevezett felsővezetője. A két szegmenst tekintve a vezetékes területen számít meghatározó szereplőnek a Rostelecom 39 százalékos piaci részesedésével, míg a mobilpiacból csupán 6 százalékot hasított ki az év végén.

Forrás: Origo

Messze alulteljesítette szektortársait

A Rostelecom elmúlt egy éves tőzsde teljesítményével egyáltalán nem lehetnek elégedettek a befektetők, miután a három nagy orosz telekomrészvény mellett labdába sem sikerült rúgnia. A Rostelecom 20 százalékos zuhanása mellett az MTS 7, míg a VimpelCom 27 százalékot emelkedett. A legjobb formát a tavaly év végén tőzsdére lépő MegaFon mutatta, amely több mint 50 százalékos emelkedést produkált debütálása óta.

Forrás: Origo