A hét legjobb alig ismert sorozat

Hannibal, tévésorozat
Vágólapra másolva!
Egy politikai sorozat Kevin Spaceyvel, egy francia dráma egy világtól majdnem elzárt kisvárosról, szép lassan megbomló fiatal elme, betegesen ragaszkodó anyával: hét olyan szériát mutatunk be, amelyek itthon, az átlagos tévéfogyasztó, NCIS- és Mentalista-néző számára nem túl ismertek, de kellemes nyári szórakozást és borzongást ígérnek.
Vágólapra másolva!

House of Cards

House of Cards

Egyáltalán nem mindegy, hogy az embert fizikailag vagy politikailag semmisítik meg, nyilván jobb az utóbbi, de ez is tud fájni. A drámai széria a Netflix első saját gyártású produkciója, egy BBC-minisorozat adaptációja, és itthon legálisan sajnos nem látható: nem a mostanában menő módszerrel, nem rángó kamerákkal operál, nincs kapkodás, és újat hoz abban, hogy a főszereplő felénk fordulva magyarázza, ki kicsoda és mi a szándéka, néha még ki is kacsint, ha bejön egy tippje. Az nézze, aki szereti Kevin Spaceyt, vevő az intrikára, nagyformátumú politikusok cselszövéseire, aki szerette Az elnök embereit, akit érdekel, hogyan működik a nagypolitika (egy része). Az első évad sikeres volt, jelenleg a másodikat forgatják, 12 rész készül még. Közepesen lassú, kimért, de okos sorozat.

---------------

Banshee

Banshee Forrás: Cinemax

Ebben az esetben nem beszélhetünk lassan kibontakozó sztoriról, már az első részben brutális jeleneteket kap arcába a néző. Az USA-ban a Cinemax mutatta be, itthon az HBO Gón sikerült megnéznünk az összes részt, és örülünk, hogy minden porcikánk ép: ez egy férfias, kemény széria, rengeteg durva verekedéssel, vérrel, kegyetlenséggel. A főhős a sittről szabadulva új személyazonosságot szerez, egy trükkel és egy profi hacker segítségével seriffé lesz egy olyan kisvárosban, amit egy lokális kiskirály ural. Mozgalmas széria, amisok adják a különleges ízt, szintén jön belőle még egy évad.

---------------

Bates Motel

Bates Motel Forrás: AXN

Amennyiben hozzájutunk valamilyen formában (AXN?), adjunk neki egy esélyt. Elvileg a Psycho előzménysorozata (bár a jelenben játszódik, és nem az ötvenes években), fordulatos, gyakran nyomasztó thriller, amelyben ugyan elhullik néha pár szereplő, de főképp a beteges anya-gyerek viszonyra koncentrál, amely Norman Bates és anyja közt alakul ki. A készítők azt igyekeznek bemutatni, miképp kezdett megőrülni az Anthony Perkins által híressé tett karakter. Alfred Hitchcock 1960-ban készítette az eredetit, nem mondjuk, hogy ez is kultikus lesz, de kétségkívül a jobb sorozatok közül való.

---------------

Hannibal

Hannibal, tévésorozat Forrás: AXN

Itthon is fut, de csak egy 1-2 százalékos kábeltévén, az AXN-en, ennek megfelelően tized annyian nézik, mint sokkal kiszámíthatóbb Dr. Csontot vagy NCIS-t. Itt dr. Hannibal Lecter még viszonylag fiatal, Mads Mikkelsen hozza a hideg, kimért, mindig elegáns, de az emberi hús komótos elfogyasztásától már akkor sem visszariadó karaktert, Hugh Dancy pedig kissé idegbeteg, ő Will Graham különleges ügynököt alakítja. Azoknak ajánlható, akik szeretik a Gyilkos elméket, és nem szisszennek fel egy kegyetlen bűntény helyszíne láttán.

---------------

Vikings

Vikings

Történelmi széria, amely a Lindisfarne-monostor kirablásával kezdődik 793-ben. A History Channel első fikciós sorozata, így kicsit jobban próbálnak figyelni arra, hogy korhű legyen minden (hollywoodi történelmi szuperprodukcióknál van néha pár csúsztatás), és látványra is költöttek, 40 millió dollárba került az első tíz rész. A nézőt az első résznél még nem szippantja be a sztori, de Ragnar Lodbrok és kiváló, jellegzetes és emlékezetes karaktert alakító társai története egyre megkapóbb, a harmadik után pedig még nagyobb lendületet kap a sorozat. Itt is várhatófolytatás, nagy kritikai siker volt.

---------------

Hemlock Grove

Hemlock Grove

Szintén egy Netflix-sorozat, de egészen más, mint a House of Cards, és a célcsoportját is máshová lőtték be. A pilotban van vérfarkas (nem látjuk, de több utalás van rá), vámpír (szintén csak jelek vannak erre vonatkozóan), illetve egy kisváros, amely békés nyugalomban, mondhatni unalomban éli mindennapjait, de az idillt egy fiatal lány kibelezése, gyötrelmes halála szakítja félbe. Valamikor a Twin Peaks is így kezdődött (rejtélyes kisváros, fiatal lány halála), itt azonban másfelé kanyarodnak az események, és minden horrorrajongó megkapja jussát, elégedetten csettinthet a thrillerek kedvelője. Ez is szép letöltéseket produkált, szintén jön belőle új évad.

---------------

The Returned (Les Revenants)

Les Revenants

Francia sorozat, tehát egészen más élményt kap tőle a néző, mint egy átlagos amerikai szériától. Lassú, sokszor vontatott, néhol merengő, elgondolkodtató a sztori, jó színészekkel, erős karakterekkel. Az alaptörténet szerint egy világtól szinte elzárt kisvárosba szép lassan szivárognak vissza a holtak, de nem agyatlan zombiként, hanem úgy, mintha el sem mentek volna. Ugyanabban a ruhában, ugyanolyan korúan, mint öt-tíz-tizenöt éve, amikor meghaltak, ráadásul nem is értik, miért méregetik őket döbbentek a családtagok, rokonok, szomszédok. Azt a kérdést járja körül, hogy mihez kezdenénk, ha visszatérne az életbe a sok éve elveszett, eltemetett és meggyászolt rokonunk: mit tennénk ebben a drámai helyzetben? Ebből a sorozatból is készül újabb évad, de aki látta az elsőt, az tudja, hogy annak végkifejlete után nehéz lesz meghökkentően újat mutatni.