Megnyitotta a pénzcsapot Kína

Vágólapra másolva!
Némileg enyhült az utóbbi napokban a kínai bankközi piacon tapasztalható feszültség, miután a jegybank beavatkozott a piacon. A Bloomberg értesülései szerint 50 milliárd jüan, azaz nagyjából 8,2 milliárd dollár értékben bocsátott likvid forrásokat a bankok rendelkezésére a központi bank.
Vágólapra másolva!

Csökkentek a kamatok a kínai bankközi piacon, miután a központi bank 50 milliárd jüan értékben bocsátott rövid távú likvid eszközöket a bankok rendelkezésére. Tegnap még arról számoltunk be, hogy rég nem látott magasságokban jártak a bankközi kamatok, mivel a bankok visszatartják likvid eszközeiket, hogy a hónap végén megfeleljenek a tartalékolási előírásoknak.

A likviditásszűke szituáció velejárója volt az a rég nem látott esemény is, hogy besült egy kötvényaukció és nem tudtak a tervezett mennyiségnek megfelelő állampapírt eladni. Ezen kívül vállalti kötvénykibocsátások esetén is tapasztalható volt a likviditás hiánya az utóbbi napokban.

A bankközi repo ráta valamelyest visszakorrigált a tegnapi szintről, azonban még mindig bőven a június eleji szintek fölött tartózkodik például a 7 napos refinanszírozási ráta.

Forrás: Origo

Mindeközben a kínai részvénypiac tovább zuhan és az évközi csúcshoz képest már közel 16 százalékot esett. Az is igaz azonban, hogy a jegybanki beavatkozás hírére a napi minimumhoz képest emelkedni tudott a tőzsdeindex.

Shanghai Composite

Forrás: Origo