Módosulnak a transzferár-dokumentációra vonatkozó szabályok

Vágólapra másolva!
Módosul a transzferár-dokumentációkra vonatkozó szabályozás, a módosítások egy része a szabályozás pontosítását szolgálja, ám vannak érdemi, a vállalkozások adminisztrációs terhein könnyítő változások is - értesült az Origó a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértőitől a Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletéről.
Vágólapra másolva!

A módosítás egyik fontos újítása, hogy beiktatja a transzferár-rendeletbe az eddigi, egyébként az OECD transzferár irányelveire épülő gyakorlatot, amely szerint a szokásos piaci ár meghatározására összehasonlítható vállalkozásokra vonatkozó adatbázisok adatai is felhasználhatóak - mutatott rá dr. Fischer Ádám Szabolcs és dr. Riszter Gergely.

A módosítás valamelyest bővíti a transzferár-dokumentáció készítése alól mentesített tranzakciók körét. A jelenleg hatályos szabályozás alapján ugyanis - többek között - nem kell transzferár-dokumentációt készíteni azokra az ügyletekre vonatkozóan, ahol a szerződés megkötésétől az adóév utolsó napjáig terjedő időszakban a teljesítések értéke nem érte el az 50 millió forintot.

Ez annyiban kerül módosításra, hogy az 50 millió forintos értékhatárt ezen túl adóévenként kell vizsgálni. Ennek a több évre kötött megállapodások esetén lesz jelentősége, hiszen nem kell összeszámítani a különböző adóévekben teljesített kifizetéseket.

Az értékhatár vonatkozásában a módosítás már azt is egyértelművé teszi, hogy ha külföldi pénznemben határozták meg a szerződésben az ellenértéket, akkor azt milyen árfolyamon kell forintra átszámítani az értékhatár vizsgálatakor - húzták alá a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértői.

Alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások

Az érdemi módosítások közül kiemelendő továbbá, hogy változni fognak az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások nyilvántartására vonatkozó szabályok. Alacsony hozzáadott értékű szolgáltatásnak azok, a rendeletben tételesen felsorolt szolgáltatások minősülnek, amelyet egy vállalatcsoport egyik tagja nem főtevékenysége keretében nyújt a csoport másik vagy, akár valamennyi tagjának. A rendelet meghatározásában ilyen szolgáltatások például egyes IT szolgáltatások, adminisztratív szolgáltatások, számviteli, jogi vagy könyvvizsgálói tevékenységek.

A módosítás ezekkel az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatásokkal kapcsolatos nyilvántartási kötelezettségek vonatkozásában szélesíti a piacinak minősülő haszonkulcs-tartományt, így az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások esetén, összhangban az erre vonatkozó EU Joint Transfer Pricing Forum ajánlásával, a 3 százalék és 10 százalék közötti haszonkulcsot (szemben az eddigi 3 százalék és 7 százalék közöttivel) fogja a módosított rendelet piaci mértékűnek elfogadni.

A hatálybalépés

Bár a módosító rendelet 2013. június 21-én lép hatályba, az új rendelkezéseket a vállalkozások, választásuk szerint, már a 2012. adóévre vonatkozó nyilvántartások elkészítésekor is alkalmazhatják, feltéve, hogy a nyilvántartás elkészítésének határideje 2013. január 1-ét követően van.

Dr. Fischer Ádám Szabolcs és dr. Riszter Gergely szerint ez azonban már csak a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó társaságokra vonatkozik a gyakorlatban. A többi vállalkozásnak ugyanis 2012. adóévre vonatkozó dokumentációt már a társaságiadó-bevallás benyújtásáig, tehát legkésőbb május 31-ig el kellett készíteniük.