A romkocsma a legjobb országimázs

Top 10 legizgalmasabb európai célpontok, Szimpla kert
Vágólapra másolva!
A világ legismertebb útkönyvkiadója, a Lonely Planet 2013 legizgalmasabb európai célpontokat számba véve az elsők között ajánlja Budapestet. Érdekes, mert különleges, különleges, mert érdekes, már csak a patinás romkocsmák miatt is – írja a Top 10-es lista összeállítója.
Vágólapra másolva!

A méret nem minden. Európa mindössze a negyede Ázsiának, a harmada Afrikának, mégis egyedülálló a vonzereje az egész világon. Ha valaki az idén európai célpontot szemelt ki a vakációra, akkor itt a legjobb alkalom, hogy megfontolja, a Lonely Planet Top 10-es listájának 2013-as ajánlatából melyik országot tűzi ki úti célnak. Az elsők között szerepel Magyarország. Lássuk, miben rejlik a csábereje?

Az útikönyvkiadó szakértője szerint Budapestben a legérdekesebb, hogy minden, ami régi, képes fiatalos arcát mutatni. Új bártrendként és elsődleges célpontként említi a patinás, felújítatlan épületekben retro hangulatba csomagolt szórakozóhelyeket, a romkocsmákat. Hangsúlyozza, hogy már csak a Szimpla kert miatt is érdemes Budapestre látogatni, amelyet a hasonló műintézmények úttörőjeként aposztrofál.

A top 10 legizgalmasabb európai célpontok egyike Budapest a romkocsmáival Forrás: MTI/Mohai Balázs

Budapestet ugyanakkor híres fürdőivel azonosítja, kiemeli a felújított, 16. századi, török kori Rác fürdőt. A cikk szerzője szerint a retro feeling a magyar gasztronómiában is tetten érhető, régi divatú kávéházak és rusztikus ételeket kínáló éttermek között válogathat az idelátogató turista. Úgy tűnik, nyugati szemmel Magyarország vonzereje még mindig „keletiesen barbár” egzotikumában rejlik, európaiságunkról nem sok szó esik, sem Michelin-csillagos éttermeink, sem remek boraink nem játszanak az ajánlóban. Magyarország elsősorban Budapestet jelenti, egy külföldi szemével is. Akárhogy is, van még min dolgozni.

Az útikönyv a tíz legjobb célpont között ajánlja még Portugáliát, borai, bohém művészélete és zenei koncertjei miatt az álmos folyóparti várost, Portót.

Izland is a népszerűségi lista elejére került, ami részben a népszerű izlandi krimi íróknak is köszönhető. Úgy látszik, ott az irodalom is tud országimázsként működni. Persze a drámai gejzírek és a lávamező közepén elterülő Kék Lagúna nem különben.

Olaszországban a jelek szerint a Cinque Terre a legvonzóbb turista célpont Forrás: AFP

Olaszországban a jelek szerint a Cinque Terre a legvonzóbb turista célpont. Északon, a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a Ligur-tenger partvidékén található a magyarul „öt föld” elnevezésű terület. Öt apró autómentes falu és egy nemzeti park együttese alkotja. A meredek sziklákon egymás hegyén-hátán épült színes házak valóban festői látványt nyújtanak.

Akinek elege van a turistáktól hemzsegő Prágából, annak irány Morvaország, amely csak arra vár, hogy felfedezzék. Dél-Morvaország borsziget a cseh söróceánban. Szüreti fesztivállal, családi pincészetekkel, és kerékpártúrákkal csalogatja a turistákat. Azután ott van Olmütz híres éjszakai élete, a nyüzsgő Brünn, illetve Telc, egész Csehország legszebb történelmi városa.

Svájcban, a világörökség részeként jegyzett berni óváros is fölkerült a tízes listára, ahol Albert Einstein egykori háza mellett és után az ementáli sajt útvonalán kényelmesen lehet végig kerekezni. Az évente megrendezésre kerülő Utcazene Fesztiválon pedig mindenki annyit dob a kalapba, amennyit nem sajnál. Amúgy ingyen van.

A top 10 legizgalmasabb európai célpontok egyike Marseille Forrás: AFP/BORIS HORVAT

Marseille, mint turista úti cél azért érdekes, mert röpke tíz évvel ezelőtt még a bűn városaként tartották nyilván, és nem csak Franciaországban. De hát tényleg változnak az idők. A közlekedés és a művészetek terén legtöbb újítást felmutató Marseille-t 2013-ban Európa kulturális fővárosává avatták.

A sorból nem hiányozhat Horvátország. Legtöbben persze csak a tengerpartját ismerik, miközben megfeledkeznek mediterrán városai varázsáráról, nemzeti parkjai érintetlen szépségeiről. Pedig a legnagyobb élmények ott teremnek, például a Plitvicei tavaknál vagy Dubrovnik óvárosában.

Idén láthatólag Észak-Írország is fókuszba került. Derry, az egyetlen fennmaradt fallal körülvett város reneszánszát éli, 235 méter hosszú gyalogos Béke hídja a katolikus és protestáns megbékélés szimbóluma, és remélhetőleg nem csak szimbólum. Aztán ott van Belfast, amely új múzeumot szentelt a Titanicnak, ahol a egykor a hajóóriás épült. A többi szikla, tengerpart, szigetek, romok, madarak.

Észak-Írország is fókuszba került Forrás: AFP/Wojtek Buss

Utolsóként említi a Top 10-es lista, pedig az első helyen is állhatna. Koppenhága Skandinávia legmenőbb fővárosa, a zöld-mozgalom itt a legerősebb az élelmiszerek és a kerékpáros élet terén, ahol a lakosság közel 50 százaléka bringával oldja meg a tömegközlekedést és az ingázást. Gasztronómiája a szezonális és hagyományos ételeket kínálja innovatív köntösben. Minden tekintetben multikulturális metropolis, a jazz fellegvára minden év júliusában. Kell ennél több a népszerűséghez?